Ma már a környezettudatosság határozza meg a korszerű vállalatok működtetését

 

A régi gyárban ablaküvegeket gyártottak, ma már a legmodernebb és a lehető legfenntarthatóbb gyártási technológiával visszapillantó tükrök készülnek a soproni Hirschler-Glas Kft.-ben. A cég tulajdonosai tudatosan törekszenek a hulladék és az energiafogyasztás minimalizálására a gyártás folyamatában.

Azt szeretnénk elérni, hogy a kibocsátás gyakorlatilag nulla legyen – mondta el Hirschler Judit, a gyár ügyvezető igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában. Hozzátette, a gyártás során keletkező összes hulladékot egy osztrák céggel együttműködve újrahasznosítják. Elmondta,

három különböző hulladék keletkezik.

Az egyik a sima üveghulladék, amelyet visszaolvasztanak, és palackokat készítenek belőle. A másik a tükörhulladék, ezt bedarálják és kopórétegbe keverik, amely az aszfalt csillogó rétegét képezi. A harmadik pedig a papírhulladék, amelyet mindenféle csomagolásból külön konténerbe gyűjtenek és újrahasznosítják.

Technológiai selejtek

Ezek a hulladékok gyakorlatilag nem is nevezhetők hulladéknak, hiszen olyan technológiai selejtek, amelyeket a gyár értékesít – jelentette ki Kamarás László Róbert üzemvezető. Azt, hogy minél kevesebb selejt keletkezzen a termelés során, okos megoldásokkal és a gyártóberendezések modernizálásával érik el.

A régi technológiával egy hordozón három tükröt tudtak beküldeni, míg most ezeket kivágva akár tíz darab is beküldhető azonos energiafelhasználás mellett – hívta fel a figyelmet Varjú László műszaki igazgató.

A gyár egy újonnan bevezetett termelésfelügyeleti rendszerrel is rendelkezik. Ez segít abban, hogy az erőforrásokat a lehető leghatékonyabban és legfenntarthatóbban hasznosítsák. Különböző grafikonok segítségével online monitorozzák az összes működő termelőgépet a vállalaton belül. Így a termeléssel és az üzemvezetéssel foglalkozó munkatársak azonnal be tudnak avatkozni bármelyik gyártósor mechanizmusába, hogyha eltérést tapasztalnak az adatokban.

A február óta alkalmazott technológia

már most tíz százalékkal hatékonyabbá tette a termelést,

és ennek köszönhetően a gyár ökológiai lábnyoma is csökkent a korábbiakhoz képest. Tóth Péter kereskedelmi igazgató szerint a világot az ilyen technológiák fogják előrébb vinni, e mellett a cégek jövőjét és a termelékenységét is pozitív irányba tudja befolyásolni.

A vízfogyasztásban is tudatosak

A tudatos vízfogyasztás legalább akkora hangsúlyt kap a gyárban, mint a hulladékcsökkentés. Hirschler Judit elmondta, sok embernek nem jut tiszta ivóvíz a világon, és szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a víz lehet a következő olyan tényező, amiért akár háborúk is kitörhetnek.

Kiemelte, a víztakarékosságot szem előtt tartva a vízfelhasználás mennyiségét úgy csökkentik, hogy szűrőberendezéseket építettek be, valamint új víztisztító rendszert alakítottak ki, így a felhasznált vizet vissza tudják forgatni, és továbbra is tiszta vizet használnak az üvegmosó tartályokban – magyarázta.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem

Az ipar, ezen belül az üveggyártás is rendkívül energiaigényes. Szerencsére egyre több gyártó törekszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Ez ma már elvárás, a környezetvédelmet segítő intézkedések világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

Épp a közelmúltban döntött úgy az Európai Unió is, hogy 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat, így például a szívószálakat, a fülpiszkálókat, a léggömbök pálcikáit és az eldobható evőeszközöket.

A címlapfotó illusztráció.