Palkovics: Fontos a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés

 

Fontos a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés, hiszen ez a német tartomány az európai innováció motorja, így a közös munkával Európa versenyképességének növeléséhez járulhatunk hozzá – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten.

Két év után újból plenáris ülést tartott a magyar-baden-württembergi vegyes bizottság Budapesten.

A záró plenáris ülést követő sajtótájékoztatón Palkovics László kiemelte: erősek a kapcsolatok Magyarország és Baden-Württemberg között, „értjük egymás nyelvét”, és ez azért is lényeges, mert a magyar gazdaság sok szállal kötődik Németországhoz. Az együttműködés különösen a gazdaság, az oktatás, a tudomány és a környezetvédelem területén jelentős – tette hozzá.

A tárcavezető felidézte: a kétnapos ülés első napján, szerdán Zalaegerszegen üléseztek. A bizottság áttekintette az elmúlt két év teljesítményét és új együttműködési területeket határozott meg – közölte.

Emlékeztetett: a gazdasági vegyes bizottság 30 éve jött létre, és azóta is kifejezetten jól működik. A világ változik, így a bizottság munkájának tartalma is, és a jövőben várhatóan lényegesen intenzívebb lesz az együttműködés – vélekedett.

Palkovics László hangsúlyozta: az együttműködésben új elemként megjelent az innováció. Baden-Württemberg kiemelkedősen sokat fordít innovációra, kutatás-fejlesztésre – közölte.

Az oktatást illetően a miniszter elmondta: szó volt az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemről is, mindkét fél azt szeretné, ha tovább fejlődne az intézmény.

Megjegyezte: a jó viszony alapját adják a Baden-Württembergben élő magyarok és a Magyarországon élő németek, és erre az alapra sokat lehet építeni a továbbiakban is.

Theresa Schopper, Baden-Württemberg tartomány államminisztere arról beszélt, hogy 72 projektet vitattak meg, ezekkel lendületet adhatnak az együttműködésnek. Új téma a digitalizáció, az innováció, ezek az elemek rendkívül fontosak a gazdaságnak – mondta. Hozzátette: ugyancsak lényeges terület a környezetvédelem, a klímaváltozás okozta kihívások és az oktatás.

Theresa Schopper szerint az együttműködés azért is fontos, mert Magyarország partner lehet a kapcsolatépítésben a nyugat-balkáni térséggel.

A sajtótájékoztató után aláírták az ülés jegyzőkönyvét.