Egyre több külföldi diák dolgozna Magyarországon

 

Hazánkban jelenleg több mint harmincezer külföldi diák tanul, akiknek a jelentős része munkát szeretne vállalni tanulmányai alatt is. Ráadásul a nálunk tanuló külföldiek a munkaerőhiány-problémájának egyik fő kulcsai is lehetnek.

Magyarországon évről évre több ezerrel nő az Európából és más kontinensekről érkező egyetemi hallgatók száma, akik jellemzően kiegészítő keresetként és szakmai tapasztalat gyűjtése miatt munkát is szeretnének vállalni valahol. Ez persze magyar nyelvtudás nélkül sokszor nem egyszerű, de van kihez fordulniuk. Kosinszky Gordon Erik cége – a lakások kiközvetítése, programok szervezése, a kapcsolódó hivatali ügyek intézése mellett – másfél éve már munkalehetőségek felkutatásával is segíti a Magyarországon tanuló külföldiek itteni életkezdését.

Kosinszky Gordon Erik, beszélt arról, hogy az érdeklődés meglehetősen nagy, pláne az Európai Unión kívülről érkező diákok körében. Hozzátette, kétségtelen, hogy szinte kivétel nélkül magasabb a munkamoráljuk a magyar diáktársaiknál.

A cégvezető kiemelte,

csak olyan diákokkal működnek együtt, akik legálisan jöttek az országba, a papírjaikat megnézik és a további hivatali ügyeiket is figyelemmel kísérik.

A cég az elmúlt öt év során kiemelten szoros kapcsolatba került a Corvinus Egyetemmel (BCE), a Semmelweis Egyetemmel (SOTE) , a Budapest Gazdasági Egyetemmel (BGE) és a Műszaki Egyetemmel (BME). Továbbá együttműködik Budapest összes felsőoktatási intézményével, így egy teljes fővárosra kiterjedő több tízezer embert lefedő kapcsolatrendszere van.

Hangsúlyozta,

jó és megbízható munkaerőre mindenkinek szüksége van, és a külföldiek a munkaerőhiány-problémájának egyik fő kulcsai is lehetnek.

Főként a szellemi munkára összpontosítanak, és olyan cégekkel szeretnének társulni, akik az építészet, gazdaság, informatika és az orvostudomány területén jeleskednek. A szellemi munka mellett persze nyitottak a szakképzettséget nem igénylő, adminisztratív, kisegítő, alkalmi vagy könnyű fizikai munka közvetítésre is.