Palkovics: Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetések számára

 

Az elmúlt évek nagyszámú külföldi befektetése azt mutatja, hogy Magyarország rendkívül vonzó, noha sokan még nem ismerik azokat az eredményeket, amelyet a magyar gazdaság 2010 óta elért – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Brüsszelben, az európai gazdasági csúcstalálkozó szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva kedden

Annak ellenére így van ez, hogy egyes gazdasági szereplők előtt nem ismert a tavalyi 5 százalékos magyar gazdasági növekedés, vagy az, hogy a kilenc évvel ezelőtti 10 százalék fölötti munkanélküliségi mutató tavaly már 3,6 százalékra csökkent – közölte.

Megemlítette ugyanakkor azt is, hogy a magyar tulajdonú vállalatok és a magyar munkavállalók termelékenységének javulnia kell. A magyar innováció és kutatás uniós összehasonlításban a 22. helyen áll, amelyen javítani kell egyebek mellett a kutatási rendszer megváltoztatásával, az egyetemekkel való együttműködés révén, valamint a magyar kis-, és közepes vállalkozások saját termékeinek kifejlesztésének és gyártásának támogatásával – húzta alá.

A miniszter elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság sikere egyebek mellett abban áll, hogy egyes, kezdetben politikailag kedvezőtlennek tűnő intézkedések hosszabb távon mégis javulást hoznak. Példaként egyebek mellett a munkaerőhiányt említette, amelyet tájékoztatása szerint a magyar kormány nem a külföldről hozott munkavállalókkal kíván orvosolni, hanem lehetőséget teremt arra, hogy a munkakeresőket becsatornázza a munkaerőpiacra vagy az onnan korábban kikerültek visszataláljanak oda.

„Magyarország úgy gondolja, a magyar emberek képesek arra, hogy jól dolgozzanak, az állam feladata pedig az, hogy ebben segítse őket” – mondta.

Kiemelte, a közmunkaprogramban korábban részt vevők több mint fele mára az elsődleges munkaerőpiacon dolgozik, és rendes fizetést kap a munkájáért. A magyar, munkaalapú társadalom, amelynek innovációs alapját a kormány a kutatás-fejlesztés fokozott támogatásával erősíti – tette hozzá Palkovics László.