Matolcsy: El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk

 

A jegybankelnök kedden megjelent írásában összegezte az elmúlt évek gazdasági sikereit, Matolcsy György azt írta, 10 világelsőséget is szerzett Magyarország a 2010 és 2019 között végrehajtott, 10 sikeres fordulattal a „gazdaság és pénz területén”.

A Növekedés.hu portálon közzétett írását Matolcsy György egy ősi mexikói mondással kezdte: „El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk.” A jegybankelnök 10 pontba szedte a világelsőséget biztosító gazdasági döntéseket. Elsőként a költségvetési fordulatra emlékeztetett, azt írta, a világgazdaság leggyorsabb költségvetési fordulatát hajtotta végre az ország 18 hónap alatt, 2010 közepétől 2011 végéig.

A 2007-2009 között lezajlott globális pénzügyi válság után sok ország került bajba, Magyarország  kettős válságba jutott. A 2002 utáni felelőtlen gazdaságpolitika miatt már 2006-ra belső, majd 2008 őszén külső válság lépett fel. A 2010-re várható 7 százalék körüli költségvetési hiányt az új kormány már 2010 végére 4 százalék közelébe, majd 2011 végére 3 százalék alá szorította. „Valójában 6 hónap alatt hoztuk össze még 2010-ben azt a 2011-es költségvetést, ami a GDP 3 százaléka alá vitte le a hiányt. Világelsők lettünk, világcsúccsal” – hangsúlyozta Matolcsy György.

Kiemelte: a költségvetés fordulatát a foglalkoztatás emelésével és a munkanélküliség csökkentésével együtt hajtotta végre az ország, ezzel is „világelsők lettünk”, mert a válságkezelők közül senkinek nem sikerült a költségvetés rendbetételét megúszni a foglalkoztatás csökkenése és a munkanélküliség emelkedése nélkül. Jelezte: az adórendszer átalakításában két év alatt egy teljesen új és hatékony (egykulcsos, családi) adórendszert vezetett be az ország, csökkentek a jövedelmeket terhelő adók, emelkedtek a forgalmi és fogyasztási adók.

Az MNB elnöke rámutatott: első helyezést ér a jegybanki pénzpolitika teljes fordulata, mert a magyar monetáris politika a világ jegybankjai közül a leghosszabb alapkamat csökkentési ciklust hajtotta végre, és a legjobban csökkentette az alapkamatot.

Jelezte: a hitelezési fordulat végrehajtása is a világelsőség körébe tartozik, 2009 után 2013-ig a kisvállalati hitelállomány évi 5-7 százalékkal csökkent, majd évi 5-12 százalékkal nőtt, ez állt a 2013-as növekedési fordulat mögött. A jegybank elnöke a családok svájci frank adósságának megszüntetését szintén a világelsőségek közé sorolta, „ha ezt elmulasztjuk, 70 százalékkal nőtt volna a családi adósságterhe”.

Matolcsy György végül, de nem utolsósorban a világelső helyezések között említette azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2019-re elérte inflációs célját, ami a többieknek nem sikerült. A jegybankelnök egy felvetéssel zárta írását: „Miért is ne vezethetnénk be egy új nemzeti szokást. Becsülhetnénk eredményeinket”.