Fix kamatozású hitellel küszöbölhető ki a kamatkockázat

 

Egyszeri szigorításról döntött a Magyar Nemzeti Bank, de egyelőre nincs szó egy kamatemelési ciklus megindításáról. A piaci kamatok megemelkedhetnek, ez pedig magasabb törlesztőrészletet eredményezhet a meglévő változó kamatozású hiteleknél.

Több év után változtatott a kamatfeltételeken a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezzel a lépésével az úgynevezett egynapos betét kamatát -0,15 százalékról -0,05 százalékra emelte. A jegybanki döntés minimális szigorítást jelent, de a jegybank hangsúlyozta, hogy egyszeri lépésről van szó, egyelőre nem indul kamatemelési ciklus.

„A jelenlegi döntés következtében elsősorban a bankok egymásnak nyújtott hiteleinek kamatai emelkedhetnek, ami a lakáshitelek közül a változó kamatozásúakat érintheti. A változó kamatozású lakáshitelek kamatait ugyanis a bankközi kamatlábak mozgásához kötik a hitelintézetek, ezért ezek törlesztőrészletei minimálisan emelkedhetnek” – tájékoztatott Trencsán Erika, az Ingatlan.com csoport pénzügyi üzletágához tartozó Money.hu szakértője.

Az esetleges kamatemelkedés hosszútávú hatása

Az MNB döntése a lakossági hitelek szempontjából inkább hosszabb távra nézve lényeges, mert felhívja a figyelmet a kamatkockázatra. A szakportál példája szerint egy olyan lakáshitel esetében, amelynél az adott pillanatban fennálló tőketartozás 8 millió forint és még 15 év van hátra a futamidőből, a kamat pedig 3 százalékról 5 százalékra emelkedne, akkor az addigi 55 ezerről 63 ezerre növekedhet a törlesztőrészlet. A hitelre – változatlan feltételek mellett – pedig a 9,94 millió forint helyett összesen 11,4 millió forintot kellene visszafizetni.

Megoldás az esetleges kamatemelkedésre

Trencsán Erika szerint az esetleges magasabb kamatok ellen lehet védekezni. A változó kamatozású hiteleket törlesztő háztartásoknak érdemes megfontolniuk, hogy szakértők segítségével a kölcsönt fix kamatozásúra cseréljék. Ezt különösen addig érdemes megtenni, amíg alacsonyak a piaci kamatlábak, és a lakáshitel futamidejének fele még legalább hátravan. A fix kamatozású hiteleknél ugyanis nincs kamatkockázat, az esetleges későbbi kamatemelkedés esetén sem változik a törlesztőrészletük. Ezáltal sokkal biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak, mint a változó kamatozású konstrukciók.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy hitelfelvétel előtt minden esetben alaposan mérlegelni kell, bármilyen kölcsönről is van szó.

„Egy-egy háztartásnak csak abban az esetben szabad több évre előre eladósodnia, ha valóban szükségük van másik lakásra vagy komolyabb beruházás személyi kölcsönből történő finanszírozására” – emelte ki Trencsán Erika. Nem szabad túlzásba esni, például hitelből megélhetési költségeket vagy fogyasztást fedezni. Az szintén fontos a szakember szerint, hogy akik alapos mérlegelés után a hitelfelvétel mellett döntenek, nézzék át tüzetesen a bankok ajánlatait, mert valamennyi konstrukciónál, – különösen a lakáshiteleknél – nagyon jelentős eltérések lehetnek a bankok ajánlatai között.