Népszerűek az elektronikus számlák

 

Tovább nőtt tavaly az elektronikus számlafizetés népszerűsége, a Díjneten keresztül befizetett számlák összértéke 2018-ban először érte el az ötvenmilliárd forintot, ennek túlnyomó többsége bankkártyás tranzakció volt. , a fővárosiak pedig akár az összes rezsiszámlájukat befizethetik a Díjneten.

Minden mutató esetében növekedett tavaly a független elektronikus számlakezelő és fizetési rendszer, a Díjnet: bővült a felhasználók és az elérhető szolgáltatók köre, valamint növekedett a rendszerben kezelt számlák, illetve az itt végzett fizetési tranzakciók száma és összege. Tavaly 5,6 millió fizetési tranzakciót hajtottak végre a Díjneten keresztül, egymillióval többet, mint 2017-ben. A tranzakciók összege ötvenmilliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 45,2 milliárdról.

A legnépszerűbb a bankkártyás fizetés volt: 40,9 milliárd forintot fizettek be így, ez több mint 10 százalékos emelkedés egy év alatt. Internetbankon keresztül 7,3 milliárd forintot utaltak át tavaly a rendszer felhasználói. A szolgáltatók tavaly már 9,2 millió e-számlát küldtek meg a Díjneten keresztül az ügyfeleknek, ez 600 ezres növekedést jelent egy év alatt. A Díjbeszedő Holding Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. és a UPC Magyarország Kft. volt a legaktívabb.

Díjnet

Mintegy tíz százalékkal nőtt a regisztrált felhasználók száma, így már több mint 680 ezer ügyfél él a fizetési platform szolgáltatásaival. Újabb számlakibocsátók is csatlakoztak a Díjnethez, amely már harminc cég számláit és számlafizetését kezeli, országos és regionális szolgáltatókét egyaránt. Az NKM Áramszolgáltató belépésével a fővárosiak már az összes közüzemi számlájukat egy helyen tudják ingyenesen kezelni, de a rezsidíjak mellett lehetőség van internet-, kábeltévé- és telefonszámlák vagy biztosítási díjak kiegyenlítésére, tavaly november óta pedig már adományozásra is.

„Idén további számlakibocsátók csatlakoztatását tervezzük, valamint a számlakiegyenlítés mellett egyéb elektronikus fizetési lehetőségekkel is bővítjük szolgáltatásainkat” – jelezte Garamszegi Tamás, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója. Hangsúlyozta, a Díjnet használatával nemcsak a felhasználók járnak jól, hanem a számlakibocsátók is: már a néhány ezer ügyféllel rendelkező cégeknek is megéri csatlakozni a rendszerhez, mert jelentősen csökkenthetők a számlázási és a befizetésekkel kapcsolatban keletkező költségek, illetve a statisztikák alapján érdemben nő a fogyasztók fizetési fegyelme is.

A Díjnetet használók a számlákat elektronikus formában kapják, amelyek beérkezéséről e-mailben figyelmezteti őket a rendszer. A számlák kiegyenlítésére számos lehetőség van: a rendszeren belül bankkártyás fizetéssel, internetbanki átutalással, iCsekk mobilalkalmazással, illetve csoportos beszedési megbízással és egyedi átutalással is végrehajtható a művelet. A Díjnet emellett ingyenesen biztosítja a múltbéli fizetési tranzakciók megtekintését és a számlák letöltését a bemutatásukat követő 18 hónapig.