Budapest lett a startupok kedvenc városa

 

Harminc európai ország nyolcvan városát vizsgálták meg brit elemzők, s közülük Budapestet találták a startupok számára a legjobb helynek, ahová a Brexit után érdemes költözniük – áll a Forbes magazinban. A közelmúltban Budapest csaknem harminc európai város közül bejutott az öt legjobb közé a Webit Fesztivál rendezési jogáért folytatott küzdelemben – nyilatkozta a hirado.hu-nak Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Február végén Barcelonában rendezték meg a 4YFN startup kiállítást, ahol bemutatkozhattak a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Be Smart versenyének nyertesei. Ez már a 33. delegáció volt 2015 szeptembere óta, ahol a közalapítvány megjelenési lehetőséget biztosított a magyar startupok számára nagyrészt külföldön és néhány magyarországi szakmai eseményen – számolt be a hirado.hu-nak Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke.

Elmondta, Budapest unikális a világ nagyvárosai között, amely a városdiplomáciai kapcsolatrendszerét is biztosította a startupoknak a nemzetközi kapcsolatépítéshez a világ legjelentősebb rendezvényein a bemutatkozási lehetőségre, kapcsolatépítésre. A BVK évente két versenyt rendez, amelyeken kiválasztják azokat a startupokat, amelyek megjelenhetnek a világ különböző rendezvényeinek magyar standján.

Termék, fejlesztés, digitalizáció

A legutóbbira 63 startup jelentkezett, már nem ötlettel, hanem termékekkel, fejlesztéssel, és piacot keresnek. Közülük kiválasztottak húszat, amelyek négy-öt fős delegációkban jelenhetnek meg ezeken az eseményeken.

Számukra azért fontos, hogy megismerjék őket külföldön is, mert ezeken az eseményeken lehetőség van üzleti partnereket találni, együttműködéseket kötni, s piacot szerezni. Szalai Piroska szerint ugyanis akkor lesz versenyképesebb a főváros gazdasága, ha a kis- és középvállalkozók sokkal aktívabbak, többen jutnak exportpiacokra, és fejlesztik az értékesítésüket a digitalizáció terén, vagy jelennek meg új termékkel.

Ezeket az életképes, fejlődni tudó és akaró vállalkozásokat próbálják a lehető leghatékonyabban segíteni: fejleszteni, felkarolni. Az üzleti innováció területén épp ők a legaktívabbak.

Élre tört Budapest

Budapest mára a legkeresettebb városok közé tartozik a kifejezetten erős európai versenyben, amelyben éppúgy aktív Prága és Varsó is. A magyar főváros az elmúlt hónapokban minden innovációval foglalkozó városlistán az élre tört. Tavaly elnyerte az unióban megszerezhető legrangosabb elismerést, a Startup Europe díjat a startupok számára legjobb közigazgatás kategóriában – mondta a szakember.

A közelmúltban Budapest csaknem harminc európai város közül bejutott az öt legjobb közé, és továbbra is versenyben van a Webit Fesztivál, Európa egyik legrangosabb webtechnológiai eseményének megrendezésére kiírt pályázatban.

Szalai Piroska  (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szalai Piroska szerint a magyar kreativitás évszázadok óta híres, s napjainkban a startup az a terület, ahol a gazdaságba a leggyorsabban átfolynak a magyar elme, kreativitás eredményei (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Egy friss brit elemzés szerint Budapest Európában a legjobb város a startup vállalkozások indításához. A Forbes írta meg a közelmúltban: brit elemzők harminc európai ország nyolcvan városát vizsgálták meg, hogy a startupok közül a Brexit után hányan szeretnének elköltözni más országba. A válaszokból kiderült, hogy egyharmaduk költözne az Európai Unió más országába, és a kutatás első helyén Budapest szerepelt.

Európa vérkeringésében

A héten a cannes-i MIPIM-en – a világ legnagyobb ingatlanbefektetői eseményén – megjelentettek egy kiadványt a világ leginnovatívabb városairól, s ebbe szintén bekerült Budapest. Tehát elmondható, hogy az innovációnak igazán otthont adni tudó nagyváros lett Budapest – fogalmazott Szalai Piroska.

Úgy tudtunk bejutni Európa vérkeringésbe – mondta –, hogy az egyetemek, nagyvállalatok inkubációs centrumai és a főváros is, mindenki megtesz ezért minden tőle telhetőt. A szakmai fesztiválokon – amelyeken általában 15–20 város jelenik meg – rendre a legjobbak között vagyunk. Hozzátette, azt tapasztalja, hogy külföldön szinte mindenki beleszeret a magyar startupokba.

Versenyek, győztesek

Kilenc versenye volt a BVK-nak, amelyekre több mint kétszáz startup jelentkezett, közülük 100-150-en nyertek, és bemutatkozhattak Budapest logója alatt a világ számos versenyén. Hangsúlyozta: a vállalkozások számára nyilvánvalóan nem elég pusztán a kapcsolatépítés, hanem az ötletet, a terméket, a fejlesztést el is kell vinni az üzletig. Ugyanakkor a 33 delegáció során nem volt egyetlen olyan sem, amelyben a résztvevők egy részének ez ne sikerült volna.

Szalai Piroska még kiemelte: a magyar kreativitás évszázadok óta híres, s napjainkban a startup az a terület, ahol a gazdaságba a leggyorsabban „átfolynak” a magyar elme, kreativitás eredményei. Magyarország most is kiválóan állja a versenyt.