Nőtt az ipari termelés januárban

 

Januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal emelkedett a termelés – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben 5,4 százalék volt az ipari termelés növekedése éves összevetésben a nyers mutató szerint, és 5,7 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat alapján. A múlt év egészében 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez mérve.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a szezonálisan, és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban.

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban az Audi-sztrájk miatt, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásban lassult a növekedés üteme.

Decemberben a járműgyártás 9,9 százalékkal nagyobb kibocsátást produkált, de az egész évet tekintve nem sikerült tartania az előző évi szintet, hajszállal, 0,1 százalékkal elmaradt attól. A számítógépek, elektronikai és optikai termék gyártása tavaly decemberben 17,9 százalékkal növekedési rekordot döntött és a tavalyi teljes évben 6,8 százalékkal szárnyalta túl előző évi teljesítményét.

A KSH illetékese szerint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben emelkedett. Ez jelentős élénkülés az előző havi 3,0 százalék után.

2018-ban a feldolgozóiparban a hozzáadott érték a KSH tavalyi GDP-adatai szerint 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 4,1 százalékos növekedést ért el. Az ipar teljesítménye 0,7 százalékponttal járult hozzá a magyar gazdaság 4,9 százalékos tavalyi növekedéséhez. Az ipari termelés januári részletes adatait március 13-án közli a KSH második becslésében.

A kisebb ágazatok ellensúlyozták az Audi-sztrájk hatását a januári ipari termelésben

Az ipar minden várakozás ellenére, meglepően erősen kezdte az idei évet, a közepes súlyú ágazatok képesek voltak ellensúlyozni az autóiparnak az Audi-sztrájk miatti gyengébb teljesítményét – így kommentálták a piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott adatait.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint pozitív meglepetést hoztak a januári ipari adatok, már csak azért is, mert az Audi-sztrájk okozta termelésleállás nem igazán látszik rajtuk.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hozzátette, továbbra is úgy tűnik, hogy a közepes súlyú ágazatokban a tavaly is megfigyelt felfutás folytatódni tudott, így képes volt ellensúlyozni az autóipar gyengébb teljesítményét.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: bár a januári adat meghaladja a tavalyi egész éves 3,8 százalékos ütemet, elmarad az előző két január 7 százalék feletti növekedésétől, ami óvatosságra int, mert az európai konjunktúra lassulására utal. Úgy vélte, az első fél évben gyengébben teljesíthet az ipar, majd az év második felében jöhet némi élénkülés.