Kilencven százalékban újrahasznosíthatók az építési hulladékok

 

Magyarország száz legnagyobb hulladékhasznosító cége között a Clean-Way Kft. a legjobbak egyike. Gyáli telephelyükön évente több ezer tonna másodlagos építési hulladék fordul meg és hasznosul újra.

Elsődleges környezetvédelmi szempontokat követnek, amikor a hulladékok kilencven százalékát újrahasznosítják, és ez a nyersanyagáramlás miatt is elengedhetetlen – közölte Petrovszki Krisztián, a Clean-Way Kft. ügyvezető igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában.

Ma már a betontól kezdve a fáig, amit csak lehet, újrahasznosít a cég, de korábban nem volt ennyire széles a tevékenységi köre. Az ügyvezető szerint a kezdeti szakaszban főképp mélyépítési beruházásoknál, mélygarázsépítéseknél, autópálya-kivitelezéseknél keletkező másodlagosan kitermelt anyagokat próbáltak újrahasznosítani, hogy ne a hulladéklerakókra kerüljenek.

Magyarországon tízmillió tonnánál is több építési vagy bontási hulladék keletkezik évente. A telepre beérkező hulladékokat már a beérkezési stádiumban ötfelé válogatják szét – közölte.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Sokkal környezetkímélőbb és költséghatékonyabb az építési hulladékok szelektív gyűjtése (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Sokkal környezetterhelőbb és költségesebb előzőleg összekevert anyagokat különválasztani, mint különválasztva gyűjteni – ezért fontos a szelektív bontás jogszabályi megkövetelése, ami  a jövő szempontjából nélkülözhetetlen, hiszen az összes nyersanyagot egymás után sokszor felhasználhatják – fogalmazott.

A hulladék környezetkímélő felhasználására törekednek a Market Építő Zrt.-nél is. A cég az elsők között vezette be a szelektív hulladékgyűjtést az építési területein – közölte Sztranyák György, a vállalat projektigazgatója.

Mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy a veszélyes hulladékok különös figyelmet kapjanak, és elsősorban olyan szakcégekkel szerződnek, amelyeknek van megfelelő környezetvédelmi engedélye szállításra, befogadásra, újrahasznosításra.

Petrovszki Krisztián és csapata a környezetvédelemre fokozottan ügyel, ezért minden évben több fát ültetnek közösen, hogy az építési hulladék feldolgozásakor keletkező szén-dioxidot, amely a telephely üzemeltetéséből és a szállításból fakad, minél nagyobb mértékben megkösse.

A címlapfotó illusztráció.