Nyolcéves rekordon a lakásépítések

 

Tavaly mintegy 18 ezer lakást adtak át, ez 23 százalékkal haladja meg a 2017-es szintet. A fővárosban 2018-ban negyven százalékkal több lakóingatlant adtak át, a községekben harminc százalékkal több lakás épült. A 2018-as eredmény pedig 8 éves rekordot jelent, legutóbb ugyanis 2010-ben volt magasabb az átadott új lakások száma.

Folytatódik a rekordsorozat a magyarországi lakáspiacon: a múlt évben 17 681 lakást adtak át, ami 23 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi több mint 14 ezer lakáshoz képest és 8 éves csúcsot jelent. Legutóbbi ugyanis 2010-ben épült több lakás. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: 2015-ben kevesebb mint nyolcezer új lakást adtak át és azóta minden évben 25-30 százalékkal nőtt a megépült lakások száma, amely Budapesten és a községekben bővült a legnagyobb mértékben. A fővárosban tavaly negyven százalékkal több lakóingatlant adtak át 2017-hez képest, a községekben pedig 30 százalékkal több lakás épült.

Szükség van rájuk

„Tartósan erős az igény mutatkozik az új lakásokra. Idén február közepéig az ingatlan.com-on 55 százalékkal nőtt a kereslet az új építésű lakások és házak iránt az előző év azonos időszakához képest – tette hozzá a szakember. Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint idén a 40-80 négyzetméteres új lakások és házak iránt volt a legnagyobb kereslet, de népszerűek voltak az 80-120 és a legfeljebb negyven négyzetméteres garzonlakások is. Az új lakások irány érdeklődők 52 százaléka a 40-80 négyzetméteres lakásokat kereste, a 40 négyzetméternél kisebbek aránya 15 százalékos volt, a 80 négyzetméternél nagyobbaké pedig 25 százalékra rúgott.

A kereslettel igyekszik lépést tartani a piac, ezt bizonyítja a többi között az is, hogy az eladási céllal épített lakások száma tavaly megközelítette a tízezret, ami 2017-hez képest 76 százalékos emelkedésnek felel meg és szintén többéves csúcsot jelent.

Sorozatban jönnek a társasházi lakások

A szakember elmondta azt is, hogy az elmúlt 1-2 évben kiadott lakásépítések engedélyek alapján még rengeteg lakás jön a piacra, az idén húszezernél is több új lakás átadása várható. Idén elsősorban az elmúlt 1-2 évben elindított társasház-fejlesztések keretében megépült új lakások lesznek túlsúlyban a piacon, amelyek jelentős része egyébként már a tervezési fázisban és az építkezés során vevőre találtak.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A falusi csoknak köszönhetően növekedhet a családi házak és ikerházak súlya a piacon részben a 2019 őszén induló új támogatásnak
(Fotó: Shutterstock)

A következő évben növekedhet a családi házak és ikerházak súlya a piacon részben a 2019 őszén induló új támogatásnak, a falusi csoknak köszönhetően. Ennek keretében ugyanis több mint kétezer településen lévő lakóingatlan vásárlására és felújítására lehet igényelni az állami támogatást. Balogh László azt mondta, bár a falusi csok pontos részletei még nem ismertek, az egyik fontos elem, hogy felújításra is igényelhető, ez pedig hozzájárulhat a kistelepüléseken lévő lakásállomány minőségi javulásához.

Egyre több lakás épül Magyarországon

A lakásépítések tavalyi 23 százalékos növekedéséhez együttesen járult hozzá a kormány otthonteremtési programja, a beruházásösztönző gazdaságpolitika, valamint a magyar családok folyamatosan javuló jövedelmi helyzete. Az építési engedélyek továbbra is magas száma azt mutatja, hogy ez a tendencia a jövőben is fennmarad – közölte a Pénzügyminisztérium.

A lakáscélú beruházások alakulása a magyar gazdaság tavalyi 4,8 százalékos növekedésének egyik fontos elemévé vált. A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) pedig azt mutatják, hogy az elkövetkezendő időszakban további, mintegy 14 ezer lakóépület készülhet el.

Kedvező banki kamatkörnyezet

A pénzügyi tárca kifejtette: a lakásépítések alakulásának hátterében több támogató tényező együttes hatása figyelhető meg. A hatéves bérmegállapodás nyomán nemcsak egyre több embernek van munkája, hanem ezzel párhuzamosan a bérek is dinamikusan emelkednek, a megtakarítások is bővülnek. Azon túl, hogy a családok jövedelmi helyzete még inkább lehetővé teszi, a kedvező banki kamatkörnyezet ugyancsak támogatja a lakáscélú tervek megvalósulását.

Emellett a kormány otthonteremtési programjának is kiemelt szerepe van, amely 2015. júliusi meghirdetése óta tavaly év végéig 95 ezer – gyermeket vállaló és nevelő – család saját otthonhoz jutását segítette elő 275 milliárd forint összegben. A program idei folytatására és további intézkedéseinek megvalósítására a költségvetési fedezet rendelkezésre áll.