Tovább pörgetheti a kibővített csok a lakáspiacot

 

Jelentősen befolyásolhatja az ingatlanpiacot a kibővített csok-hitel, amelyet júliustól már használt ingatlanok vásárlására is lehet igényelni. Jelenleg ugyanis tízből kilenc család használt lakást keres.

A hétpontos családtámogatási terv bejelentése nagy hatással lehet az ingatlanpiacra is, bár még kevés részletet ismerünk – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az M1 Forint, fillér című műsorában.

Az egyik legnagyobb hatása annak lehet, hogy a legalább két gyermeket nevelő családok a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitelt – amit eddig csak új lakás vásárlására használhattak fel – júliustól használt lakás vásárlására is fordíthatják – tette hozzá. Ez élénkítheti a használt lakások iránti keresletet, így akár még több adásvétel is létrejöhet a vidéki nagyvárosokban és Budapesten is, hiszen 10 millió forint már érezhető támogatás a lakáspiacon.

Sokak számára jelenthet szintlépést

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) módosítása sokak számára jelenthet szintlépést: a kétgyermekes családok például nagyobb méretű vagy jobb minőségű lakásokba költözhetnek. Ráadásul júliustól eltörlik a használt lakásokra vonatkozó 35 millió forintos felső értékhatárt is, amely korábban a csok igénylésének a feltétele volt.

Eladó lakást hirdető felirat egy debreceni társasház előtt 2017. május 25-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, Balogh László közlése szerint a tavalyi a lakáspiaci fordulat éve volt Magyarországon, az első negyedéves adatok alapján a kedvező tendenciák idén tovább erősödnek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A csok eddig is népszerű támogatási formának számított. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább a város széli olcsóbb kategóriájú társasházi, illetve egyéni építtetők által épített házas projektek és egyéni építkezések esetében volt igazán nagy segítség – mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Budapesten egyértelműen inkább a külső területek és az agglomeráció nyert, vidéken pedig a városokban és a város környéki településeken jellemző a csok-igénylés. Bizonyos szempontból ennek több előnye is van, hiszen akik kedvezményezettek és tudnak ezzel élni, azok számára ez nagy előrelépés – fűzte hozzá.

A fiatal házasoknak is nagy segítség

A kibővített csok abban is segíthet, hogy a fővárosi ingatlanárak emelkedése ellenére lakáshoz jussanak azok a fiatal házasok, akik Budapesten szeretnének vásárolni. Egy korábban készített felmérés szerint a jelenlegi átlagbérrel számolva, hitel és támogatás nélkül legalább 7,5 évet kell dolgozni, hogy egy 50 négyzetméteres lakást megvehessünk.

Összehasonlításképpen Balogh László elmondta, hogy egy ilyen nagyságú lakásért a legtöbbet Prágában és Pozsonyban kell dolgozni, átlagosan 8 évnyi nettó átlagfizetés szükséges a megvásárlásához. Bukarestben és Varsóban valamennyivel kevesebb, mint 7,5 évnyi munkaviszony után lehet megvenni egy ilyen méretű lakást.

Nem elég az önerő az ingatlanvásárláskor 

A felmérés szerint a lakosság jelentős része kölcsönt vesz fel az ingatlan vásárlásakor, ugyanis a megnövekedett ingatlanárakat a tapasztalatok szerint már nem igazán tudják önerőből finanszírozni a vásárlók – jelentette ki Trencsán Erika, a Bankráció.hu ügyvezetője. Mint mondta, minden második lakásvásárláshoz hitelfelvétel vagy önmagában csak hitel, vagy hitel és valamilyen támogatási forma párosul.

Megjegyezte, 2018-ban gyakorlatilag csúcsot döntött a hitelezési piac, hiszen több mint 1300 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a bankok, amelyből 850 milliárd forint volt lakáshitel. Hozzátette, magas volt a személyi kölcsönök hitelpiaca is, amely 450 milliárdnyi összeget tett ki. Ez összességében több mint 30 százalékos növekedés az előző évhez képest – jegyezte meg.

Több százezer embert érinthet

Az új csok több százezer fiatal családost érinthet. A legfrissebb hivatalos adatok szerint tavaly a kétgyermekes és két felnőttből álló családok száma meghaladta a 300 ezret, és ez a szám fokozatosan bővülhet azokkal, akik a jövőben vállalnak gyermeket.