Kiugróan teljesített az építőipar tavaly

 

A gazdasági növekedés egyik motorja volt tavaly az építőipar. Az ágazatban több mint 22 százalékos a bővülés a tavalyelőtti szinthez képest. A családtámogatási kedvezmények miatt jóval több új lakás épül – közölte az M1 Híradó.

Az építőipari termelés tavaly decemberben 17,5 százalékkal, az év egészében pedig több mint 22 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. Ahogy az elmúlt évben, így most is a lakásépítések húzták az ágazatot. A lakásépítések felpörgése az elmúlt 3–4 évben folyamatos volt, évről évre 30 százalékkal több lakás épült, így 2018-ban is várhatóan 18–20 ezer lakást adhattak át – jelentette ki Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, ebben nagy szerepe van az állami támogatásoknak, a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) megemelt összegének, illetve a kedvezményes lakásáfa bevezetésének is.

A kimagasló teljesítményből jelentősen kivették a részüket az út-, a vasút és a közműépítések is. A gazdaságstratégiáért felelős államtitkár, György László az M1-en arról beszélt, hogy az építőipar lendülete a következő években is kitart. Elmondta, soha nem látott infrastruktúra-fejlesztések lesznek Magyarországon 2023-ig.

Hangsúlyozta, 2018 és 2023 között 25 ezer milliárd forintnyi megrendelésállománya van az építőiparnak, amiből 15 ezer milliárdot az állam teremt meg. Hozzátette, több mint ezer kilométernyi út épül vagy újul meg Magyarországon. A megyeszékhelyeket 2023 végéig Budapesttel gyorsforgalmi úton kötik össze, hogy a magyarok gyorsan eljuthassanak azokra a helyekre, ahová szeretnének – jegyezte meg György László az M1 Híradóban.

A magyar gazdaság zászlóshajójának is tekintett Audinak is köszönhetően az ipar az elmúlt négyévi teljesítménye több mint 26 százalékkal nőtt, ami háromszor annyi, mint az európai uniós átlag. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban is több mint 3,5 százalékkal bővült az ágazat. Decemberben például csaknem 5,5 százalékos növekedést mért a statisztikai hivatal éves összehasonlításban.

Tavaly az utolsó hónapokban azonban már nem a járműgyártás játszotta a főszerepet a növekedésben, hanem az elektronikai, a számítástechnikai és az optikai termékek gyártása.