Péntektől új ötszázforintossal fizethetünk

 

Február 1-jétől a készpénzes fizetéseink során már találkozhatunk a megújított 500 forintos bankjeggyel, amely azon túl, hogy képi megjelenésében megújult, biztonsági elemei is korszerűbbek lettek.

A megújított 500 forintos bankjegyek fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük néhány hónapon belül várható – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jelenleg forgalomban levő – 2018 előtt kibocsátott – régi 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig fizethetünk, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2019. november 1-jétől már csak az új 500 forintos bankjegyeket használhatjuk.

Fontos tudni – hangsúlyozta a jegybank –, hogy a bevonási határnapig be nem váltott régi bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnap után minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

Az új ötszáz forintos bankjegy hátoldali képe                  (Fotó: MNB)

Az új ötszázforintos bankjegy hátoldali képe (Fotó: MNB)

Az MNB felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy – mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új 500 forintosok elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság az új bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa ezeket az automatákat.

A forint bankjegyeket érintő változásokról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.