Csupán az elektronikai hulladék ötödét képes újrahasznosítani az emberiség

 

Növelné a Magyarországon keletkező elektronikai hulladék újrahasznosításának arányát a kormány. A cél, hogy az ide települő cégek nyersanyagként hozzájuthassanak a kidobott gépekből kinyert értékes anyagokhoz. Minden megoldás jobb annál, mintha a régi hűtők, mosógépek vagy tévék az illegális szemétlerakókban, esetkeg az utak menti árkokban végzik.

Használt hűtők, televíziók, telefonok. Az elektronikus eszközökből származó hulladékból egy friss felmérés szerint évente mintegy 50 millió tonna keletkezik világszerte. Ennek a hatalmas mennyiségnek ráadásul csupán az ötödét képesek újrahasznosítani. A veszélyes hulladéknak számító elektronikus eszközök sokszor a nem megfelelő kezelés miatt illegális szemétdombokon kötnek ki.

Ahogy az eszközök szemétként törnek és repedeznek, nehézfémek kerülhetnek a talajba, amik a talajvizeket elérve komoly környezeti károsodásokat okozhatnak, és visszakerülhetnek az élő szervezetekbe is – mondta Vitányi Márton környezet- és hidrotechnológus.

Magyarországon becslések szerint 170 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik évente, az uniós előírásoknak megfelelően ennek 60 százalékát hasznosítják újra. A lakosság hulladékudvarokban, illetve az elektromos készülékeket árusító boltokban adhatja le a használt eszközeit. Az összegyűjtött elektronikus szemét fémhulladék telepekre kerül, ahol előkészítik az újrahasznosításra.

Tihanyi Ervin, az Inter Metál Recycling Kft. elektronikai hulladék üzletágvezetője az M1 híradójában elmondta: a berendezések veszélyes anyagainak eltávolítása az elsődleges feladat, és a hasznosítható anyagoknak a termelésbe való visszaforgatása is fontos. A réz, vas, alumínium, valamint a nemesfémek azok az anyagok, amik megtalálhatók ezekben a berendezésekben.

A kormány szeretné elérni, hogy az e-szemétből származó fémeket a Magyarországra települő gyárak nyersanyagként hasznosítsák újra.

Ezzel vonzó alternatívát teremtünk, hiszen a gyárak, gyáregységek itthon biztosított alapanyaghoz juthatnak, és nem kell például kínai beszerzési piacról ritka földfémeket beszerezniük – mondta Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár.

Becslések szerint ha a világban nem oldják meg az elektronikus hulladék újrahasznosítását, 2050-re az e-szemét súlya 120 millió tonnára emelkedhet évente.