Otthon melege: már negyvenezren kaptak támogatást

 

Csaknem 120 ezer pályázat érkezett be az Otthon melege program háztartásigép-csere alprogramjába, ezekből már 40 ezret bíráltak el, és mindegyik megkapta a támogatást – mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken az M1-en.

Az államtitkár felidézte, hogy az alprogramot 2 milliárd forintos kerettel hirdették meg, amit az igények jóval meghaladtak, de pályázat leállítása helyett a keret megemelése mellett döntöttek. Így érkezett be végül 119 ezer pályázat, amelynek a támogatási igénye 5 milliárd forint.

Ismertette, hogy a megyéket tekintve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be a legtöbb pályázat, az egyes régiókból beérkező pályázatok száma pedig 15 és 25 ezer között mozgott.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a lakosság részéről kellően energiatudatos pályázatok érkeztek be: a hűtőgépeknél, fagyasztóknál a beküldött pályázatok 80 százalékában A++ energia besorolású termék vásárlására pályáztak, a mosógépeknél a pályázatok 80-90 százaléka A+++ energia besorolású termék vásárlására irányult, miközben az összes pályázat 5 százalékát sem érték el az A+ besorolású háztartási gépek vásárlására beadott pályázatok száma.