Új korszakot hozhat az idei év az albérletpiacon

 

Tömegesen érkezhetnek az új lakások a piacra 2019-ben a lakásépítési boom-nak köszönhetően: több mint húszezer lakás átadása várható. Az új lakások megjelenése pedig az albérletpiacon nyithat új korszakot: az újonnan épült, kiadó lakások 10-20 százalékos felára mérséklődhet.

Az előző években elindult építkezések jelentős része fejeződik be idén, így több mint húszezer új lakás átadása várható, ami várhatóan meghaladja majd a tavaly átadott új lakások számát – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely szerint az új lakások megjelenése fordulatot hozhat az albérletek piacán.

Tíz-húsz százalékkal drágábban bérelhetők az újak

A portál adatai szerint január első napjaiban a budapesti – maximum nyolcvan négyzetméteres – kiadó lakások átlagos bérleti díja havi 150 ezer forint volt, míg az újonnan épült vagy újszerű lakásokért 169 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

infografika - Ingatlan

Debrecenben 95 ezer forintos átlaghoz képest az új lakások bérleti díja 110 ezer forint volt, Győrben pedig az átlagos bérleti díj százezer forintot tett ki, ennél tíz százalékkal drágábban adták az új lakásokat. Az új vagy újszerű kiadó lakások felára tehát tíz-húszszázalékos a különböző városokban.

Merre indulhatnak a bérleti díjak?

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az albérletpiacon megjelenő újonnan épült lakások kínálata 2019-ben ugrásszerűen növekedhet, mivel az eladási céllal épült új lakások jelentős részét befektetők vásárolták fel. Az új és újszerű lakásokat eddig is magasabb áron lehetett bérelni, ezért a vevőkért folytatott verseny miatt mérséklődhet bérleti díjban megjelenő minőségi felár.

„Ez a folyamat egy szinttel lejjebb is változás eredményezhet. A rosszabb minőségű kiadó lakások hátrányba kerülhetnek az új építésűekhez képest, ezért lehet, hogy a jövőben ezeket az ingatlanokat csak alacsonyabb áron tudják a tulajdonosok bérbe adni. Másképp fogalmazva: ugyanannyi pénzért valószínűleg jobb minőségű lakásokat tudnak bérelni az érintettek” – tette hozzá a szakember. Mindezek ellenére az átlagos lakásbérleti díjakban a szakportál prognózisa alapján nem várható nagyon komoly változás vagy árcsökkenés a bérleti piacon, hiszen idén rengeteg új lakás jelenik meg a kínálatban, ezek bérleti díja pedig az átlagosnál magasabb.

Bővebben a témáról itt olvashat.