Visszafogottabb áremelkedés jöhet az ingatlanpiacon

 

A 2018-as adatok azt igazolják, hogy rég volt hasonlóan kedvező helyzetben a magyarországi lakáspiac. Az ingatlanok iránti kereslet erős, ez fokozta a lakásépítési kedvet, ami az építőipart és a GDP-növekedést is hajtotta. Visszafogottabb áremelkedés jöhet 2019-ben.

2018-ban a trendeknek megfelelően az új és a használt lakás is nagyon pörgött és haladt tovább azon a megnövekedett keresleti úton, amit vártak a szakemberek – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője az M1 Forint, fillér című műsorában.

Az árak és keresletek tekintetében némely óvatosabb becslés szerint már 2018-ban egyfajta visszazökkenésnek kellett volna lennie, azonban ez nem következett be, hiszen hónapról hónapra csúcsokat döntöttek a lakásértékesítések.

Segítették a GDP-növekedést

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy tavaly az építőipar az első negyedévben 0,4 százalékkal járult hozzá a GDP-növekedéshez, ez a mérték a második negyedévben már 0,8, míg a harmadikban 1,1 százalék volt.

A 2018-as évre körülbelül 155 ezer tranzakció történt, bár a hivatalos adatok majd csak 2019 második felében jelennek meg – tájékoztatott Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a becsült tranzakciókból Budapest részaránya körülbelül 36 ezer, vagyis kijelenthető, hogy a legerősebb piac továbbra is a főváros.

Hozzátette: 2015 óta folyamatosan esett a darabszám. A 2017-es adat 16 ezer körülire mutatta a Pest megyei adásvételek számát, a 2018-as adatok azonban kicsit e fölött várhatóak.

Egyes kistelepüléseken csökkentek a lakásárak

A fővárostól eltérően vidéken kisebb ütemben emelkedtek az ingatlanárak. Az ingatlanpiacról nagyon nehéz általánosságban beszélni – jelentette ki Balogh László a műsorban. Az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője elmondta, a kistelepüléseken és a falvakban – ahová nem sokan költöznek –, az árak nemhogy nem növekedtek, hanem inkább stagnáltak.

Hozzátette: van olyan kistelepülés, ahol még csökkentek is a lakásárak, ennek oka, hogy egyre többen költöznek a nagyvárosokba, jobb munkalehetőségek, magasabb fizetések reményében.

Nyíregyháza, 2017. június 14. Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. ügyvezetője (j) megmutatja az építkezést a társasház egyik lakásvásárlójának, Páll Csillának a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg. MTI Fotó: Balázs Attila

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Több mint tízezer lakás készült el

2018 első kilenc hónapjában, több mint 10 ezer lakás készült el, ami 28 százalékos éves növekedést jelent országos szinten. A kibővült családi otthonteremtési kedvezmény (csok) további lendületet adhat az építőiparnak.

Balogh László elmondta, 2018. december 1-jén, a kétgyermekes családok számára tovább bővült a csok. Ők így tízmillió forintos visszafizetendő, de kedvezményes kamatozású hitelt kapnak új lakás vásárlása esetén. Így sokkal könnyebb feltételekkel tudnak új lakást vásárolni a családok – fogalmazott.

Visszafogottabb áremelkedés jöhet 2019-ben

December közepén több mint kilencezer új lakás volt elérhető a piacon. A harmadik negyedév alapján 2018-ra nagyjából 9500 lakást adtak át a fővárosban – mondta Soóki-Tóth Gábor. A szakemberek szerint erős kereslet mellett ugyan, de visszafogottabb áremelkedés jöhet 2019-ben.

Benedikt Károly hozzátette, a következő években bővülő kínálattal számolnak, várhatóan nem fog visszaesni az új építésű lakások ára, inkább emelkedni, esetleg stagnálni fog. Véleménye szerint inkább még az emelkedő tendenciában lesznek az árak a következő években is.

A lakáspiac erejére jellemző, hogy a magánszemélyek 2018-ban, több mint 160 ezer ingatlanhirdetést adtak fel és több mint 1000 olyan lakóingatlan volt, amely három napon belül gazdára talált.