Erős kereslet, visszafogottabb áremelkedés a lakáspiacon

 

Kedvező helyzetben van a magyarországi lakáspiac: az ingatlanok iránti kereslet erős, ez fokozza a lakásépítési kedvet, ami az építőipart és a GDP-növekedést is hajtja.

Az Ingatlan.com legújabb elemzéséből kiderül, hogy a részben a lakásépítéseknek köszönhetően bővülő építőipar az első negyedévben 0,4 százalékpontot tett hozzá a GDP-növekedéshez, a másodikban már 0,8 százalékpontot, a harmadikban pedig 1,1 százalékpontot.

Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: „Amellett lakáspiac hozzátesz a növekedéshez, fordítva is hasonló a helyzet. Ameddig ugyanis bővül a gazdaság, és a lakosság jövedelme is emelkedik, addig a lakáspiacon is folytatódhat az élénkülés.”

Hány új lakás vár gazdára?

A portál elemzése szerint az év első kilenc hónapjában több mint tízezer lakás készült el, ami 28 százalékos éves növekedést jelent. A lakáspiac erejét pedig az is mutatja, hogy bár jelentős a magánszemélyek körében is az építési kedv, a vállalkozások esetében is ez a helyzet. Tavaly az eladásra készült lakások száma meghaladta a hétezret, ami hétéves csúcsot jelentett. A tempó pedig az idén is megmaradt, és várhatóan tízezer olyan lakást adhatnak át, amit a vállalkozások értékesítési céllal építettek.

Az Ingatlan.com adatai szerint december közepén csak Budapesten 2462 ingatlanhirdetésben több mint ötezer új lakást kínáltak eladásra az építtetők, vidéken pedig több mint négyezer lakás várt gazdára. Az új lakások esetében budapesti átlagos négyzetméterár 769 ezer forint volt december közepén, az ország többi településén pedig 445 ezer forintot tett ki.

Lassabb drágulás várható 

A szakportál elemzésében előrejelzést is adott a lakásárak várható alakulására. A következő időszakban a gazdasági növekedés folytatódhat, a lakossági anyagi helyzete is javulhat a nettó reálbérek emelkedése nyomán, mindezek támaszt adnak a lakáspiacnak.

Bővebben a témáról itt  olvashat.