Milliárdos dohányipari beruházás Sátoraljaújhelyen

 

Olyan szabályozási környezetet teremtett a kormány Magyarországon, amely visszaszorítja a fiatalok dohányzását, ám nem korlátozza a gyártók versenyét – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Continental Dohányipari Zrt. új gyártóüzemének átadóján. A vállalat egymilliárd forintot meghaladó beruházásához a kormány több mint 500 millió forinttal járult hozzá.

Stabil és kiegyensúlyozott pályán halad a magyar gazdaság, a növekedés – ellentétben a kétezres évek közepével – fenntartható, nem eladósodásra vagy privatizációra épül. Az idei év háromnegyed részében több mint 5300 milliárd forint értékű beruházás valósult meg Magyarországon, köszönhetően az egy számjegyű társasági adónak, a csökkenő munkáltatói terheknek és a fejlesztési források hatékony felhasználásának. A növekedést a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztései mellett a továbbra is élénk lakás- és egyéb ingatlanberuházások is támogatták – mondta Varga Mihály a Continental Dohányipari Zrt. új gyártóüzemének átadó ünnepségén.

Félmilliárdos támogatás

A pénzügyminiszter bejelentette: a vállalat több mint egymilliárd forintot meghaladó technológiai és kapacitásbővítő beruházásához a kormány több mint 500 millió forinttal járult hozzá. Ugyanakkor olyan szabályozási környezetet teremtett a kormány Magyarországon, amely visszaszorítja a fiatalok dohányzását, ugyanakkor nem korlátozza a gyártók versenyét.

A miniszter kitért arra is, hogy a foglalkoztatottak száma a legfrissebb adatok szerint átlépte a 4,5 milliót, ami azt jelenti, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból egyre többen térnek át a munka világába. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség továbbra is alacsony hazánkban, jelenleg 3,7 százalékon áll, amivel Hollandiával holtversenyben az Európai Unió negyedik legalacsonyabb munkanélküliségű országa vagyunk.

Gyors ütemű fejlődés

A tárcavezető a térség gazdasági eredményeit említve kiemelte: Borsod-Abaúj-Zemplén megye az elmúlt években gyorsabb ütemben fejlődött az országos átlagnál. A megyében a foglalkoztatottak száma 2010 és 2017 második negyedéve között 219 ezerről 271 ezer főre nőtt, és az új munkahelyek csaknem hatvan százaléka a versenyszektorban jött létre.

Varga Mihály a Continental Zrt.-ről elmondta: a magyar tulajdonban álló vállalat szerepe fontos a térségben, mivel Sátoraljaújhelyen a harmadik legnagyobb foglalkoztató és négyezer mezőgazdasági dolgozónak ad közvetetten biztos megélhetést.