Több tízezer lakás térhet vissza a piacra

 

Több mint harmincezer lakás válhat újra piacképessé, és háztartások tízezrei kaphatnak tiszta lapot, ha az eszközkezelős lakóingatlanokat az egykori devizahitelesek kedvezményesen visszavásárolhatják. Az Ingatlan.com szerint az érintett háztartások így a lakásdrágulásból adódó jövőbeni vagyonnövekedést is megnyerhetik. Mivel a bedőlt lakáshitelek kezelésére nincs ideális megoldás, a megelőzés lehet a legjobb módszer.

Ma szavazhat az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, aminek eredményeként tisztulhat és bővülhet a magyarországi piacképes lakásállomány. A javaslat lényege, hogy a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakásokat az érintettek kedvezményesen vásárolhatják vissza. A várhatóan jövő januártól életbe lépő jogszabály segítséget nyújt az eszközkezelő által átvett lakások adósainak, hogy újból tulajdonosok lehessenek. Ha pedig a többség él a lehetőséggel, akkor több mint harmincezer lakás válhat újra piacképessé.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: „Az Ingatlan.com becslése szerint az idén novemberi kínálati árak alapján az ingatlanok összértéke körülbelül 480-720 milliárd forint lehet, de ez nagyban függ a lakások állapotától, pontos elhelyezkedésétől.”

Konkrét példákkal élve 2016-ban például a Nemzeti Eszközkezelő által átvett budapesti lakások átlagértéke csaknem hatmillió forint volt, az átlagos alapterületük 60 négyzetméter. Egy-egy Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei lakásnál tavalyelőtt az átlagos bekerülési érték 3,7-4,4 millió forintra rúgott, az átlagos alapterület mindhárom esetben 90 négyzetméter körül volt. A portál adatai szerint most novemberben egy 60 négyzetméteres átlagos fővárosi lakás átlagára a kínálati piacon több mint 36 millió forintot tett ki. A Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei 90 négyzetméteres lakások átlagára pedig 18–29 millió forint.

Bővebben a témáról itt olvashat.