Javított hazánk előrejelzésén az OECD

 

A korábbi 4,4-ről 4,6 százalékra javította a Magyarországra vonatkozó 2018-as növekedési előrejelzését az OECD, de jövőre is 0,3 százalékponttal bizakodóbb a magyar növekedést tekintve, mint eddig.

Megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) őszi Economic Outlook kiadványa. Ebben az OECD stabil államháztartással, tovább csökkenő államadóssággal és még alacsonyabb munkanélküliséggel számol Magyarországon az elkövetkezendő évekre. E szerint korábbi 4,4-ről 4,6 százalékra javította a Magyarországra vonatkozó 2018-as növekedési előrejelzését a szervezet. Sőt, jövőre is 0,3 százalékponttal bizakodóbb a magyar növekedést tekintve, mint eddig – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

A tárca emlékeztetett arra: legutóbb az Európai Bizottság emelte 4,3 százalékra a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, de az utóbbi időszakban a többi nemzetközi szervezet is felfelé módosította a várakozásait.

Folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma 

Az OECD várakozása szerint a magyarországi munkanélküliségi ráta idén 3,6 százalékos történelmi mélypontra, majd ezt követően még jobban mérséklődhet, miközben folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma. A párizsi szervezet kiemeli, hogy 2018 első nyolc hónapjában 12 százalékkal emelkedtek itthon a keresetek, amit a kormány és a munkáltatók között létrejött hatéves bérmegállapodás valamint a közszférában megvalósult béremelések segítettek elő.

Rámutatnak, hogy a családi adókedvezmény rendszerének, illetve a célzott áfacsökkentések nyomán több pénz marad a magyar családoknál, ami hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez. Az eddigi áremelkedési folyamatok alapján – főként a termelés legtöbb színterét érintő üzemanyag-drágulás miatt – az OECD a jegybank előrejelzésével megegyezően háromszázalékos inflációt vár az idei évre. A szervezet szerint az elkövetkezendő években az államháztartási hiány jóval a maastrichti konvergenciakritérium szerinti háromszázalékos határ alatt alakulhat, miközben az államadósság aránya tovább mérséklődhet.

Fennmarad a beruházási kedv

Az OECD úgy véli, hogy a lakásépítéseknek és a vállalkozások kapacitásbővítésének köszönhetően a beruházási kedv változatlanul fennmarad. Előbbihez a kormány otthonteremtési programja, utóbbihoz a társasági adó csökkentése és az uniós források megfelelő felhasználása járul hozzá.

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a kis- és középvállalkozások termelékenységének javítása érdekében többek közt szükséges az innovációs és szabályozási környezet javítása, illetve a humán tőke folyamatos fejlesztése, ami összhangban van a kormányzat versenyképességet növelő elképzeléseivel. Az OECD szerint a nemzetközi pénzpiaci feszültségek, valamint egy rendezetlen Brexit jelenthet lefelé mutató külső kockázatokat a magyar gazdaság számára.