A magyar ponty fogyasztása biztonságos és egészséges

 

A Szent István Egyetem a HappyFish projektben átfogóan tanulmányozta a hazai pontyfajok húsának és élőhelyeinek szennyezettségét. A vizsgálat megmutatta, hogy a magyar pontyok fogyasztása élelmiszer-biztonsági kockázatoktól mentes.

„A magyar hal biztonságos és egészséges” – szögezte le Urbányi Béla, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének vezetője, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnökségi tagja a Kossuth Rádió Ma reggel című műsorában. „Advent közeledtével, amely a legnagyobb halfogyasztási ünnepünk, arra buzdítok mindenkit, hogy magyar vízből magyar halat vásároljon” – tette hozzá.

Pontyokat telepítenek a Balatonba (Fotó: MTI/Varga György)

A tengeri halak esetében léteznek uniós egészségügyi határértékek, amik kommunikálják a fogyasztók felé, hogy az adott hal egészséges-e. Édesvízi halak esetében – a pisztráng kivételével – ilyen normák nincsenek. Ennek a projektnek az volt a célja, hogy megvizsgáljuk a legfontosabb kenyérhalunkat, a pontyot – a környezetét és a hal húsát – mondta Urbányi.

Kialakítottunk egy „étlapot”, amely több mint 500 különböző gyógyszermaradványokat és növényvédő szerek maradványait vizsgálta a halakban és az iszapban – tette hozzá.

Elsősorban azokat a vegyszereket nézték meg, amelyeket tengeri halfajokban már kimutattak. A halastavak az élő természet részei, tehát összefonódnak a mezőgazdasági területekkel, és onnan bemosódhatnak például glifozát-származékok. Szerencsére a halakban az élelmezési határértéknek még a tizedét sem találták meg – ismertette.

A MA-HAL elnökségi tagja elmondta: ha betegség üti fel a fejét egy halgazdaságban, akkor szükség van az antibiotikumos takarmányokra. Ha azonban betartják a szigorú termeléstechnológiai szabályokat – tehát antibiotikumos kezelést követően csak meghatározott várakozási idő után kerülhet a hal a fogyasztó elé – akkor semmilyen probléma nem lesz.

Ösztrogén-bomlástermékeket is vizsgáltak – amelyek például a fogamzásgátlókból kerülhetnek az élővizekbe – de ezeket nem tudták kimutatni a halak esetében – tette hozzá.

„Amikor a halat kifogják, annak a szervezetében elindulnak olyan folyamatok, amelyek a húsminőségre negatív hatással lehetnek. Megvizsgáltuk, hogy a kifogás után mennyi idő múlva állnak vissza azok a paraméterek, amelyek a természetes élőhelyen lévő halakra jellemzők. A magyar pontyok szerencsére olyan genetikai alapokkal rendelkeznek, hogy nem érzékenyek a stresszre” – állította.