Hogyan épül fel a magyar adórendszer 2019-ben?

 

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium a parlamentnek a jövő évre vonatkozó, immár második adócsomagot. Ebben az eddigiekhez képest több újdonság is található: minimálisan csökken például a bankadó, olcsóbb lesz a bankszámla és a kincstári számla közötti utalás, valamint csökken a kutatók foglalkoztatási költsége.

A nyári javaslathoz képest több ponton is változott az új adócsomag – jelentette ki Isépy Tamás közgazdász, a Századvég vezető elemzője, aki elmondta, egy-két megszorítást leszámítva, összességében előrelépést és könnyebbséget jelent az új javaslat.

A bankadó a korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is csökkenni fog. A csökkenésnek már jól látható eredményei vannak, míg a bankadó bevezetésekor 144 milliárd forint volt a bankok nyeresége, most már csak 65-70 milliárd forint nagyságrendről lehet beszélni – jegyezte meg Isépy Tamás a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Cél a kétszázalékos GDP-arány

Kiemelte a kutatás-fejlesztés területét, ugyanis a vállalkozási formában működő kutatóhelyek a kutatási-fejlesztési tevékenységet végző munkavállalók után csak a szociális hozzájárulási adó felét fogják megfizetni 2019-től. Ennek célja, hogy elérjük a 2 százalékos GDP-arányt az Európai Unióban, jelenleg 1,4 százalékon állunk – magyarázta a szakértő.

Budapest, 2010. november 25. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Növénykórtani Tanszékének laboratóriumában Pájtli Éva tudományos segédmunkatárs (b) és Anna Jakubowska lengyel kutató (j) az új lézerpásztázó mikroszkóppal Aspergillus Flavus gombavizsgálatot végez. Az egyetem pályázat útján elnyert 2,4 milliárd forintnyi európai uniós támogatással valósíthatja meg öt kutatási központjának fejlesztését. Többek között a Budai Campus területén 900 millió forintot költöttek épületek és laboratóriumok felújítására, valamint korszerű eszközök beszerzésére. MTI Fotó: Manek Attila

A vállalkozási formában működő kutatóhelyek a kutatási-fejlesztési tevékenységet végző munkavállalók után csak a szociális hozzájárulási adó felét fogják megfizetni (Fotó: MTI/Manek Attila)

Bajusz Dániel, az Ernst and Young adójogi szakértője a társasági adót érintő főbb változásokról beszélt a rádió műsorában. Mint mondta, a csoportos adóalanyiság elsődleges célja a magyar társasági adóalanyok versenyképességének növelése, illetve az őket érintő adminisztrációs teher csökkentése.

Változik a kamatráfordítás mértéke

Hozzátette, egyes szabályok az európai uniós irányelveknek megfelelően változnak, például a kamatráfordítás (alultőkésítési szabály) mértéke, így az adóévben kifizetett kamat érvényesíthetőségét az adózás előtti eredmény korrigált értékéhez kötik majd 2019-től – fogalmazott Bajusz Dániel.

Isépy Tamás felhívta a figyelmet a kétgyermekes családokkal kapcsolatos változásokra is, jövőre ugyanis már 40 ezer forint lesz a kedvezmény a korábbi 30 ezer forint helyett. A csok kibővítéséről elmondta, egy nagyon kedvezményes konstrukcióról van szó, mert 2 százalékos kamat mellett vehetik fel a kétgyermekes családok a 10 milliós támogatást. Úgy véli, ennek nagy hatása lehet a jövőben a lakáspiacra, ugyanis új szereplők jelenhetnek meg a területen.

20 milliárdos megtakarítás

A bizonyos élelmiszerek áfa-csökkentése kapcsán Bajusz Dániel elmondta, a kormány szerint ez azért szükséges, mert akár 20 milliárdot is spórolhatnak a családok. Az új javaslatban az ESL és UHT tejeket a törvény 2019-től a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs alá sorolja – jegyezte meg.

Említette, hogy a nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnőhet – mutatott rá a változás egyik pontjára a szakértő.