Két hónap után emelkedett a konjunktúraindex

 

Októberben a júliusi történelmi csúcsát követő augusztus-szeptemberi esés után kissé emelkedett a GKI konjunktúraindexe, az emelkedés az üzleti várakozások javulásának köszönhető, a fogyasztói bizalmi index viszont némileg csökkent – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

Az EU támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúra index a szeptemberi 5,5 pontról októberben 7,2 pontra emelkedett.

Az üzleti bizalmi index 13,1 pontra növekedett októberben az előző havi 10,4 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig az szeptemberi mínusz 8,3 pontról mínusz 9,5 pontra romlott. A GKI közleménye szerint az üzleti szférán belül csak a kereskedelmi várakozások romlottak.  Az ipari bizalmi index a szeptemberi jelentős esés után visszaemelkedett augusztusi szintjére.

Az építőipari bizalmi index a szeptemberi markáns csökkenés után emelkedett. Ezen belül a magasépítő cégek kilátásai javultak, a mélyépítőké viszont romlottak az előző hónaphoz képest. A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza ezúttal minden korábbi felmérésnél magasabb, 8,4 hónap volt. A kereskedelmi bizalmi index kismértékben csökkent a szeptemberi emelkedés után. Az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése egyaránt kissé pesszimistább lett, a készletekről alkotott vélemény viszont pozitívabb.

A szolgáltatói bizalmi index második hónapja emelkedik, igaz hibahatáron belül. Javult az általános üzletmenet és az előző időszaki forgalom megítélése, gyengült viszont a forgalmi várakozásoké. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben gyengült, a szolgáltató cégeknél nem változott. Az emberek munkanélküliségtől való félelme csekély, de októberben kissé nőtt.

A cégek szerint a gyorsabb növekedés fő akadálya a munkaerőhiány. Az áremelési törekvés minden ágazatban intenzívebb lett, kivéve a kereskedelmet. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé erősödött. A magyar gazdaság perspektívájának megítélése főleg az iparban, de az építőiparban is kedvezőbb lett, ellenben a kereskedelemben, a szolgáltató cégek valamint a lakosság körében romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index a szeptemberi javulás után, annál kisebb mértékben, de csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetét kissé rosszabbnak, jövőbeli megtakarítási képességét viszont enyhén tovább javulónak érezte. Ez utóbbit az emberek utoljára 16 éve érezték a mostaninál kedvezőbbnek. Érdemben nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése – közölte a GKI.