Az álommunkahelyeket is elérte a munkaerőhiány

 

A munkaerőhiány leküzdésében a cégeknek mindent be kell vetniük, hogy megtalálják a legjobb munkatársakat. Az álommunkahelyek dolgozóinak egyre nagyobb beleszólásuk van a vállalatok ügyeibe, és már olyan fontos kérdésekben is dönthetnek, hogy milyen legyen az iroda.

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint történelmi csúcsot ért el a munkaerőhiány, több mint nyolcvanezer betöltetlen álláshely van jelenleg, ezért a legjobb munkatársak megtalálása komoly kihívást jelent a hazai vállalkozásoknak. Ráadásul a dolgozók elvárásai is egyre magasabbak, már nemcsak a fizetés számít, hanem a beleszólás lehetősége is a munkahelyi környezetbe. Az Iroda.hu kutatása szerint Az Év Irodája versenyre nevező cégek több mint negyede kérte ki a beosztottak véleményét az új iroda kialakításának kapcsán utóbbi két évben, ez az arány pedig folyamatosan emelkedik.

A modern, irodai környezetükre igényes cégek munkavállalóinak közel fele már az Y generációból kerül ki, ezért a legjobb munkatársak toborzásában és kiválasztásában – a verseny korábbi nevezőinek véleménye szerint – egyre hangsúlyosabb szerepet kap az iroda megjelenése és hasznos funkciói, melyek támogatják a hatékonyabb munkavégzést.

„Az idei Év Irodája versenyre folyamatosan beérkező nevezések alapján a legjobb munkahelyek felismerték, hogy akkor lesznek igazán vonzók a munkavállalók számára, ha a vállalat nagyobb döntéseibe, így az irodák kialakításába is bevonják őket”– mondta Kalmár Zoltán, az Iroda.hu és Az Év Irodája verseny alapítója. A szakember ismertette azt is, hogy a 2016-ban a versenyre nevezett cégek 28 százalékában az iroda kiválasztásának és kialakításának folyamatába a munkavállalók is beleszóltak, tavaly pedig már a vállalatok harmada kérte ki a munkatársak véleményét.

Bővebben a témáról itt olvashat.