Mégsem drágulnak hétfőtől a közjegyzői díjak

 

Nem lép hatályba október elsején az Igazságügyi Minisztérium rendelete, amely megváltoztatta volna a közjegyzői díjak mértékét – erősítette meg az igazságügyi tárca a hirado.hu információját még azelőtt, hogy az hivatalossá vált volna.

Az Igazságügyi Minisztérium később a Magyar Közlönyben tette közzé, hogy mégsem lép életbe október elsején a közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII. 23.) IM-rendelet. Mint ismeretes, a közjegyzői díjak mértékét, a díj kiszabásának és megfizetésének módját az állam határozza meg. Az ezt szabályozó 14/1991. (XI. 26.) IM-rendelet a polgári közjegyzőség visszaállításakor, 1991-ben, azaz 27 éve született.

Habár az 1991-es díjrendelet az elmúlt több mint két évtizedben a közjegyzői eljárásokat érintő reformok és az újonnan bevezetett közjegyzői feladatok kapcsán időről időre módosult, átfogó felülvizsgálatára és a közjegyzői díjszabás alapjainak korszerűsítésére húsz éve nem került sor.

Az ügyérték alapján számítandó díjtételek legutóbbi módosítása 1996-ban, a tevékenységre fordított idő alapján számítandó díj mértékének legutóbbi emelése pedig 2001-ben történt – tájékoztatta a hirado.hu-t a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. Közölték, ez azt jelenti, hogy miközben 1991 óta a havi bruttó átlagkereset Magyarországon csaknem a tizenhétszeresére nőtt (17 934 forintról 297 017 forintra), a közjegyzők díjtételeinek nagy része változatlan maradt.

Azonos szolgáltatásért egységes árak

A rendelettervezet egységes keretbe foglalja a közjegyzői díjak kiszabásának módját és mértékét, így biztosítja, hogy azonos közjegyzői szolgáltatás igénybevételéért az ügyfeleknek minden irodában ugyanannyit kelljen fizetni.

Az új díjrendelet hatálya a fizetési meghagyásos eljárás, az európai fizetési meghagyásos eljárás és a végrehajtási eljárás díjára nem terjed ki, ezek tehát egyáltalán nem változnak. Továbbá a tervezet a hatálya alá tartozó húsz közjegyzői eljárás közül  hétnek nem változtat a díjtételén.

Nem érinti a díjrendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet szerinti kamattámogatással érintett kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés közokiratba foglalását – ennek díjtétele megegyezik a korábbi szabályozás szerinti díjjal.

Nem változik továbbá a hitelbiztosítéki nyilvántartással kapcsolatos eljárások, az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásának és a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásának díjtétele sem. A végrendeletek országos nyilvántartásba való bejegyzés továbbra is ingyenes marad.

Méltányossági szempontok

Az elhalasztott díjrendelet-tervezetben méltányossági szempontok is megjelennek: ha a természetes személy ügyfélmunkadíj megfizetésére is kiható, igazolt egészségügyi állapota ezt indokolja – például idős, kórházban fekvő személy esetén –, a közjegyzői munkadíj a végintézkedések vagy a meghatalmazás okiratba foglalása esetében a felére leszállítható.

A közjegyzői díjakat érintő tervezet életbe lépésének új időpontja 2019. január elseje – derül ki a Magyar Közlönyből.