Több mint félmilliárd forintot csaltak el netbankon

 

Az eddiginél kifinomultabb módszert alkalmaz a netbankolásokra szakosodott csalómaffia, amire egy miskolci, közpénzeket is kezelő egészségügyi társaság feljelentése irányította rá a hatóságok figyelmét – írta szombati számában a Magyar Idők.

A miskolci cég számlájáról, annak tudta nélkül hatmillió forintot utalt el egy netbanki csalómaffia belföldi magánszámlára. A cég feljelentése nyomán egy kis hegyi faluban élő K. Gy.-né számláján tisztázatlan eredetű 590 millió forint nyomait találták meg a rendőrök.

A számláról a hatóságnak mindössze négymillió forintot sikerült zárolnia, 586 milliót ugyanis már továbbutaltak, vélhetően a Távol-Keletre. Az asszony nem adott magyarázatot a pénzmozgásra, a nyomozás pedig ismeretlen tettes ellen indult, gyanúsított egyelőre nincs.

A netbankos csalók korábban egy adott bank nevében, eredetinek látszó e-mailben kérték a felhasználók adatait, így a PIN-kódot is „adategyeztetés” címén. Új módszerükkel a cég internetes bankolásakor a csalók a pénzintézet eredeti honlapjával szinte teljesen azonos, úgynevezett függönyoldalt küldtek a társaság munkatársának számítógépére.

Az ügyben az OTP Bank károsultként szintén feljelentést tett. K. Gy.-né nevéhez kapcsolódóan már több megyében érkezett feljelentés különböző csalások gyanúja miatt, így a rendőrség az ügyek egyesítését tervezi – olvasható a Magyar Időkben.

Cikkünk megjelenését követően az OTP az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: „Ez az internetes bankolással kapcsolatos csalási módszer is az ügyfelek figyelmének kijátszásán alapul, nem a banki rendszereket célozza meg. Az OTP Bank internet- és mobilbanki rendszerei és szolgáltatásai megfelelnek a legmagasabb biztonsági követelményeknek. Amennyiben ezeket a szolgáltatásokat és az ezekhez szükséges adatokat az ügyfelek rendeltetésszerűen, kellő körültekintéssel használják, a visszaélések megelőzhetőek.”

FrissítésNagy ára lehet a tudatlanságnak: hazai bankok ügyfeleinek a pénzét lopják