Rendeződhet a léalma ára körüli vita?

 

Továbbra sincs megállapodás a termelők és a felvásárlók között a léalma 13 forintos felvásárlási árának emeléséről. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelők ezért egy újabb feldolgozóüzemnél tartanának demonstrációt, illetve továbbra sem szállítanak gyümölcsöt az üzemekbe.

A gazdák elfogadhatatlannak és megalázónak tartják a legnagyobb magyarországi almaüzem feltételeit, amit a többi feldolgozó ára is követ, ezért a leghatározottabb fellépés mellett döntve folytatják demonstrációjukat – közölte a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetsége (MAGOSZ).

Nagy István agrárminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány támogatja a gazdák akcióját. Az Agrármisztérium hangsúlyozta: az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Gyakoriak az ehhez hasonló viták

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, az elmúlt 15-20 évben gyakran előfordult, hogy kemény vitát folytattak a feldolgozóüzemek képviselőivel, sőt volt, hogy lezárták a feldolgozói üzemeket. Tapasztalatuk tehát van a téma terén, és rutinjuk is arra, hogy megfelelően kezeljék a problémáikat, azonban ez a feldolgozók részéről is így van.

Apáti Ferenc, a FruitVeb, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: „jelenleg is a 13 forintos, augusztus 13-i induló árnál tartanak a léalma árak. Abban sem volt változás, hogy ez az induló ár csupán egyetlen sűrítmény gyártó cég egyetlen léüzemének az induló ára. A másik három hazai sűrítménygyártó cég saját léüzemeikkel még nem indultak be”.

Hozzátette: jövő hét közepétől várhatóan a többi három gyártó is el fog indulni saját léüzemeivel, így ha négy gyártó 8-9 üzemben dolgoz fel léalmát, az már más keresleti helyzetet teremthet. Ennél fogva mindenki bizakodó abban a tekintetben, hogy ez önmagában elkezdi feljebb húzni az árakat – fogalmazott a szervezet elnöke.

Jövő héten talán rendeződhet a helyzet

Jelen pillanatban azonban lehetetlen megmondani, hogy jövő hét közepére sikerül-e kialakítani a 25 forintos árat – jelentette ki Apáti Ferenc.

Jakab István a műsorban tájékoztatott: kedden tárgyaltak az Austria Juice képviselőivel, ahol a gazdák elmondták követeléseiket, közösen elemezték a helyzetet, azonban nem született megállapodás, sem érdemi elmozdulás. Ennek eredményeképp a gazdák a feldolgozó vásárosnaményi telephelyénél demonstrációt tartottak.

A MAGOSZ elnöke kijelentette: hiába fog egyszerre négy gyártó összes üzeme elindulni, ha nincs miből feldolgozni, ugyanis a gazdák nem szállítanak almát a gyártók részére.

Apáti Ferenc a műsorban elmondta: jelenleg 700-750 ezer tonna körüli termést jósolnak, ami 20-25 százalékkal a sok éves átlag fölött van. Jó termés, de nem kiugró. Fontos látni, hogy az elmúlt három évben nem tudtak elegendő alapanyagot vásárolni a feldolgozóüzemek. Az a többlet, ami idén látszik, az kitűnő alkalom lenne arra, hogy az előző évek alapanyag hiányát enyhítsék – fogalmazott a FruitVeb elnöke.

Átverés?

A meghatározott tizenhárom forint Lengyelországból indult, ahol a termésritkítás során keletkezett melléktermékként jelentkező, úgynevezett hulló almát összeszedve a lengyelek beszállították a feldolgozók számára, és ezt egy nyomott áron adták el – fejtette ki Jakab István. Hozzátette: a feldolgozó erre úgy reagált, ha lehet ilyen alacsony áron hozzájutni, akkor ezt az árat határozzák meg a többi beszállító számára is. Ez azonban véleménye szerint átverés.

Az igazság a MAGOSZ elnöke szerint az, hogy a feldolgozók úgy érzik, jó az európai almatermés, ezért bármit megtehetnek. Hiszen a gazdák kiszolgáltatottak, az almát a fán nem lehet hagyni, az ipari almát tárolni sem lehet, tehát a feldolgozók kihasználják ezt a lehetőséget – fogalmazott Jakab István.