Megerősítette a magyar államadós-besorolásokat a Standard & Poor's

 

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Standard & Poor's, és a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátást hagyott érvényben.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

Az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába, és a besorolásokra éppen egy éve, tavaly augusztus óta tartja érvényben a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég azonban az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben válhat esedékessé.

A Magyar Nemzeti Bank reagálása

A Magyar Nemzeti Bank értékelése alapján Magyarország már megérett a felminősítésre, és bár a Standard and Poor’s (S&P) pénteken nem javított az államadós-besorolásokon, a jegybank szerint jövő év elején várható az S&P felminősítése, a Fitch részéről pedig augusztus végén számítanak a pozitív döntésre.

A jegybank emlékeztetett, ahogy arra a hitelminősítő döntése előtt már felhívták a figyelmet: Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a makrogazdasági kulcsváltozók széles körének javulása mellett a hitelminősítő fókuszában lévő két speciális mutató javulása, így a bankrendszer nem-teljesítő hiteleinek drasztikus csökkenése és a banki hitelezés dinamikus növekedése is alátámaszt.

Összességében a Magyar Nemzeti Bank pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben a három meghatározó hitelminősítő intézetnél. A Fitch augusztus végén vizsgálja felül Magyarország államadós-osztályzatát, és az általa kiemelten figyelt mutatók esetében, különösen a külső egyensúlyi és növekedési képben jelentős javulás volt tapasztalható az elmúlt években. Így a pozitív kilátást a Fitch felminősítésre válthatja augusztusi döntése során – erősítették meg.

Az elemzők kissé csalódottak

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők indokolatlannak, illetve csalódást keltőnek nevezték az Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő döntését.

 Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: teljesen indokolatlan a felminősítés elmaradása, a hitelminősítő intézetek akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, valamint a piaci árazásoktól. Úgy vélekedett, a felminősítés elmaradását különösen indokolatlanná teszi, hogy a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években.

 Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a csalódást leginkább az jelenti, hogy bár az S&P már 2017 augusztusa óta pozitív kilátással látta el a besorolást (BBB-), úgy tűnik, egy év nem hozott elég bizonyítékot a felminősítéshez. Pedig általában 12 hónap elég szokott lenni arra, hogy egy hitelminősítő elhatározza magát a felminősítés mellett. Egy esetleges felminősítés esetén Magyarország előreléphetett volna a BBB kategóriába, amelyre legutóbb 2010 decemberében volt példa – jegyezte meg.

A pozitív kilátás megerősítése egyben azt is jelenti, hogy akár már a következő felülvizsgálat során, vélhetően 2019 tavaszán jöhet a felminősítés.