Fagyasztott zöldségeket vont ki üzleteiből az Aldi és a Tesco is

 

Az Aldi eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amelyet a gyártó Greenyard Kft. visszahívott – közölte az élelmiszerlánc pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a vásárlók a termékeket lejárati időtől függetlenül bármelyik Aldi üzletbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti az árát. A Tesco is lépett pénteken.

A visszahívott termékeket a Greenyard Hungary Kft. a bajai üzemében gyártotta, a termékek csomagolásán a forgalmazó, a Hungarofreeze Kft. szerepel. A visszahívásról az áruház üzleteiben is tájékoztatják a vásárlókat – áll az Aldi közleményében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes, azaz a lisztériabaktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Három éve tartanak a megbetegedések

A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – rögzítették.

Lépett a Tesco is

Azonnali hatállyal elrendelte a Tesco a Greenyard vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását – közölte az áruházlánc pénteken. A tájékoztatás szerint a vásárlóknak, akik az érintett termékeket visszaviszik, a Tesco visszafizeti azok teljes vételárát.

A termékvisszahívásról a Tesco áruházak vevőszolgálati pultjánál, illetve a Tesco honlapján találnak a vásárlók bővebb tájékoztatót (https://tesco.hu/termekvisszahivas/).

Itthon nem történt tragédia 

A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. Magyarországon ilyen esetekről nincs információ. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt – közölte a Nébih.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították. A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket visszahívja üzleteiből, a vásárlóknak pedig a teljes vételárat visszatéríti.