Nem emelkedik a tej ára, a vaj és a sajtok azonban drágulhatnak

 

A tejpiaci válság óta visszarendeződtek az árak, jelenleg a tej ára nem emelkedik, de a tejtermékek drágulhatnak. A tej és tejtermékek árában milyen változásokra számíthatnak a vásárlók? – erre a kérdésre kereste az M1 fogyasztóvédelmi műsora a választ.

Megtorpant a tej árának emelkedése a piacon. A tejágazat ma nyereséget hoz a termelőknek, de a korábbi évek veszteségeinek kompenzálására nem elég a bevétel. Mire számíthatunk idén, mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha tejterméket szeretnénk az asztalra tenni?

„A 2015–2016-os válság talán a legnagyobb tejpiaci válság volt, amelyet átéltünk. Úgy ért véget, hogy 2017-ben visszarendeződtek az árak” – fejtette ki Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az M1 Kosár című műsorában.

Az év eleje óta a nyugat-európai piacokon nagyot zuhantak az árak. A tej felvásárlási ára 2017-ben 25 százalékkal növekedett. Az év végi 100 forintos hazai tejfelvásárlási ár már csökken. Az első negyedévben pár forinttal már alatta marad a tavalyi év véginek.

„Ilyenkor, amikor időszakosan tejtöbblet van, akkor lefele mennek az árak. Arra számítunk, hogy valamennyit csökken az ár a következő negyedévben, tehát június végéig, és onnan az árak újra emelkednek” – magyarázta Istvánfalvi Miklós, a Pusztavámi Tejszövetség Bt. elnöke.

A tej ára nem emelkedik, de a tejtermékek drágulhatnak

Az elmúlt egy évben emelkedtek a vajárak. A tejzsír felértékelődése még mindig tart. A tejzsírért kapott többlethonorárium megtarthatja a folyadéktej árát is.

„Egy évvel ezelőtt is jelentős mértékben emelkedett a tejszín és a tejzsír ára. Ez mindenképpen azoknak az állományoknak kedvez, ahol magas a tejzsírtartalom, ez fajtakérdés is. A Holstein-állomány, ami az országban jellemző, 3,5 és 3,8 zsírszázalék között tud termelni” – mondta Istvánfalvi Miklós.

A jogszabály szerint hat hónapos felvásárlási szerződéseket kell kötni Magyarországon a tejtermelőknek és a feldolgozóknak, és ezekben a szerződésekben kötelező elem az ár megjelölése. Ez biztonságot ad a termelőknek.

„Egy gyanúsan olcsó importtermék, valójában átverés. Hiszen lehet, hogy egy másik ország csak a felesleget vezeti le Magyarországon, a saját piacuk árát így magasan tudják tartani, és itt lenyomják a Magyarországon egyébként tisztességgel megtermelt, leadózott, élelmiszer-biztonsági szempontból ellenőrzött terméket” – figyelmeztetett Harcz Zoltán.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tudatos vásárlás lehet a megoldás

A hazai feldolgozóipart fejleszteni kell. Jobb lenne az arány, ha több itthon előállított tejtermék kerülne a polcokra.

„Így, hogy kivisszük a nyers tej egy részét, ki vagyunk szolgáltatva az azonnali, az olaszországi, horvátországi áraknak. Ugyanakkor azzal, hogy behozzuk Németországból, Hollandiából a félkemény sajtokat, több tízezer tonna félkemény sajt érkezik évente, ki vagyunk szolgáltatva a félkemény sajtok árának is” – részletezte Harcz Zoltán.

A tejtermelés biológiai csúcspontja az április, május, június, tehát ilyenkor kerül felvásárlásra, termelésre a legtöbb nyers tej. Ha tudatosan vásárolunk, segíthetjük az ágazat fennmaradását. Válasszunk magyar termékeket, ami hazai tejből készült.

„Mindenképpen azt látjuk, hogy most egy-két hónapig tarthat a csökkenés. Bízunk benne, hogy ez kismértékű csökkenés lesz, tehát ki tudjuk védeni a tejárak csökkenését” – mondta Harcz Zoltán.

A boltok polcain a tejárakban nem lesz nagy változás. A feldolgozott tejtermékek, amelyek a tejzsírból készülnek, viszont várhatóan drágulni fognak. A vaj, a tejszín és a sajtok nem lesznek olcsóbbak, ezekért a termékekért egyre több pénzt kell majd kiadnunk az idén.