Kedvezően reagáltak a piacok a kormánypártok győzelmére

 

Magyarországon egy negyvenéves trend tört meg öt éve, amikor hazánk kikerült a nemzetközi spekulatív tőke finanszírozása alól – mondta Boros Imre közgazdász. A gazdasági szakértő szerint van realitása, hogy a személyijövedelemadó-kulcsok egy számjegyű szintre csökkenjenek a következő négy évben.

A befektetők kedvezően reagáltak arra, hogy a Fidesz–KDNP kétharmados többséget szerzett a vasárnapi parlamenti választáson. A szakértők továbbra fegyelmezett költségvetési politikát és csökkenő államadósságot várnak a kormánytól. A kulcsszó ebben a helyzetben a folytonosság – hangzott el a Ma reggel adásában.

Magyarországon egy negyvenéves trend tört meg öt éve, amikor hazánk kikerült a nemzetközi spekulatív tőke finanszírozása alól – mondta Boros Imre közgazdász. 2013-ban új kezekbe került a Magyar Nemzeti Bank vezetése, és azóta új szelek fújnak.

„Ezek a spekulatív elemek leszoktak Magyarországról. Helyükre azok a nemzetközi befektetők érkeztek, akik a termelés finanszírozásából és az államadósság finanszírozásából akarnak megélni” – fogalmazott. Az adásban elhangzott, hogy az elmúlt két ciklusban egyre több pénz maradt a háztartásoknál, miközben a költségvetés sem szállt el.

Az országot finanszírozó befektetőknek meggyőző, hogy már hatodik egymást követő évben három százalék alatti volt a hiány, és folyamatosan csökken a GDP-arányos adósság. Hamarosan az államadósság szintje 70 százalék alá kerülhet. A piac azt is látja, hogy a kormánynak és a jegybanknak kemény eszközei vannak a spekulációval szemben – mondta Boros Imre. A várható trendekkel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt években masszív béremelkedés történt, anélkül, hogy megemelte volna az inflációt.

A közgazdász szerint ezen a megkezdett pályán lehet haladni tovább a béremelésekkel, amennyire a cégeknek van erre gazdasági erejük. A multiknak bőven van, ők akár meg is duplázhatnák a béreket, míg a magyar kis- és középvállalkozókat tőkével, tudással kell megerősíteni, valamint piaci kapcsolatokban, hogy növeljék exportjukat.

A magasabb bérekkel növekszik a háztartások vásárlóereje, és ezzel az adóbevételek is növekednek. A költségvetés nagy adóbevételei nem a cégektől, hanem a személyi jövedelemadóból, áfából keletkeznek – hívta fel rá a figyelmet a szakértő.

Boros Imre szerint az adóbevételek alakulásának függvényében nem irreális elképzelés a személyijövedelemadó-kulcsok egy számjegyű szintre történő csökkenése a következő négy évben, vagy a munkát terhelő adók további mérséklése. Magyarország a nemzetközi vállalkozók kedvelt célpontja az alacsony társasági adó és a munkaerőre rakodó költségek folyamatosan csökkenése miatt – tette hozzá.