Romlott, de a terveknek megfelelő lett a kormányzati szektor hiánya

 

A kormányzati szektor 2017. évi hiánya az előzetes adatok szerint 746,3 milliárd forint, a GDP 2,0 százaléka volt, az előző évihez képest 156,9 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,3 százalékponttal romlott - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hiány növekedése a kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű bővüléséből adódott. A bevételek 1115,6 milliárd forinttal, 7,0 százalékkal, a kiadások 1272,4 milliárd forinttal, 7,7 százalékkal nőttek. Az adatokat a KSH a túlzotthiány-eljárásról szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA 2010) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak.

Az adatok számításakor az Eximbankot az államháztartás részeként vették számításba, anélkül a deficit 754,4 milliárd forint volt a tavalyi évben.

A KSH külön közleményben szögezte le, hogy a magyar statisztikai hatóságok továbbra is fenntartják álláspontjukat, amely szerint az Eximbank besorolása az államháztartásba “nem szolgálja a gazdasági és pénzügyi folyamatok valóságnak megfelelő bemutatását és nem felel meg a nemzetgazdasági elszámolások alapját jelentő módszertannak, az EU jogszabályba foglalt ESA2010-nek sem”.

Az Eurostat azonban eldöntötte, hogy saját publikációiban az Eximbankot az államháztartás részeként fogja elszámolni, ami azzal fenyeget, hogy az ország szempontjából fontos makrogazdasági mutató két hivatalos közzététele valósul meg, az egyik a magyar statisztikai hatóságoké Eximbank nélkül, a másik az Eurostaté Eximbankkal együtt számított államadósság adat lenne. Ezt elkerülendő a magyar statisztikai hatóságok úgy döntöttek, hogy a túlzott hiány eljárás (Excessive Deficit Procedure – EDP) számításokban az Eximbankot az államháztartás részeként mutatják be.