A hatékony közigazgatás erősíti a versenyképességet

 

A hatékony közigazgatás erősíti a versenyképességet, az eddig elért eredmények a jövő növekedésének alapjait teremtették meg - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) Irányító és Logisztikai Központjának átadásán.

A KEF irányításáért is felelős miniszter kiemelte: az intézmény hatékonyabb munkát végezhet azzal, hogy központja korszerű telephelyet kapott, emellett a Jedlik Ányos program keretében megvásárolt 100 elektromos járműből 70 a KEF működését segíti.

A miniszter ismertette, hogy a kormány központi logisztikai és beszerző szervezeteként a KEF feladata a minisztériumok munkakörnyezetének biztosítása és az ehhez szükséges infrastrukturális háttér megteremtése, csaknem 2 ezer állami és önkormányzati intézmény számára biztosít központosított közbeszerzést járművekre, informatikai és irodai eszközökre, emellett a minisztériumi háttérintézmények átszervezése során gondoskodott az érintett ingatlanok hasznosításáról vagy értékesítéséről.

A felesleges szabályok kivezetésével, az elektronikus ügyintézés kiterjesztésével, a kormányablakokkal és az ügyfélközpontú szemlélettel közelebb került az a cél, hogy az átláthatatlan bürokráciát gyors és könnyen elérhető szolgáltatások, felelősen gazdálkodó államigazgatás váltsa föl – mondta Varga Mihály. Hozzátette: a KEF vezető szerepet játszik a körülményes ügyintézés lebontásában és a hivatali újítások bevezetésében, ezzel a minisztériumok munkáját is megkönnyíti.

Demény Ádám, a KEF főigazgatója ismertette, hogy a 4 hektáros állami területen a bruttó 5 milliárd forintos kiemelt beruházással több mint 10 ezer négyzetméter iroda és raktár épült. A terület rehabilitációjával, a tereprendezéssel és az épületfelújításokkal együtt a fejlesztés értéke eléri a 7 milliárd forintot – tette hozzá. A főigazgató megjegyezte, hogy a 2016 decemberében indult fejlesztés a Városliget szomszédságában fekvő elhanyagolt, leromlott állapotú városrész revitalizációjához is hozzájárul.

Demény Ádám felidézte, hogy a KEF a kormány legnagyobb vagyonkezelőjeként több száz épületet üzemeltet és 14 ezer kormányzati alkalmazott ellátásáért felel, de saját központjának egységes elhelyezése mostanáig megoldatlan volt. 2018 áprilisára azonban nem csak ez a program ért véget, de az elektromobilitás terén is sikerült új szintre lépni, hiszen – mint mondta – a KEF az árammal hajtott autók mellé korszerű, nagy teljesítményű töltőberendezéseket is kapott.

A következő hónapokban lezárul az új épületek használatba vételi eljárása és a több ütemben tervezett beköltözés, a KEF működési egységeinek központi elhelyezése ezzel hosszú távra megoldódik – közölte a főigazgató.

Ugron Gáspár, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. igazgatója a megnyitón közölte, hogy őszig csaknem 500 köznyilvános töltőállomás épül, a kormányzati és a magántulajdonban futó elektromos autók számára ezzel az egész ország átjárhatóvá válik.