Hódító útra indulnak a villanyautók, árcsökkenés jöhet

 

Még világszerte kevés van az elektromos autókból, de egyre népszerűbbek lesznek, ahogy az automatizált járművek elterjedése is biztosra vehető – olvasható a Magyar Lízingszövetség összeállításában. E szerint a jövőben az áruk tovább csökkenhet, 2030-ban pedig már az autók közel 50 százaléka alternatív hajtású lehet.

Jelentősen nőtt 2017-ben Európában a tisztán elektromos járművek piaca. Az Európai Autógyártók Szövetsége adatai szerint mintegy 217 ezer új, tisztán elektromos autó kelt el az uniós piacon, ami 39 százalékos emelkedésnek felel meg. Ugyanakkor az elektromos autók részesedése az uniós autópiacon marginális. Ez részben azzal magyarázható, hogy a tisztán elektromos autók hatótávolsága még elmarad a hagyományos autókétól, ezzel összefüggésben az áramkúthálózat is hiányos. A növekedés azonban folytatódik a jövőben az autógyártók fejlesztései, az akkumulátorok kapacitásának növekedése, valamint az áramkúthálózatok bővítése miatt – tájékoztatott ki a Magyar Lízingszövetség az elektromobilitásról szóló workshopján.

Áramkutak, lehetőségek, kockázatok, környezeti kérdések

Elhangzott, hogy a magyar kormány fontos területnek tekinti az elektromos közlekedés térhódítását, ezért különböző direkt és indirekt ösztönző intézkedések segítségével próbálja annak terjedését előmozdítani. Folyamatban van az állami támogatással igénybe vehető töltőtelepítési program, és az elektromos gépjárművek beszerzését és lízingjét támogató pályázat. Ez utóbbiban a lízingcégek is szerepet vállalnak, hiszen az így forgalomba kerülő autók mintegy fele finanszírozott.

Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológiai Tanszékének vezetője az elektromos autókról elmondta, hogy bár lokálisan nincs károsanyag-kibocsátásuk, de a teljes életciklust tekintve (azaz a gyártástól kezdve) ezek a járművek is terhelik a környezetet. Példaként elmondta, hogy a szénerőművekkel termelt árammal hajtott elektromos autónál akár kilométerenként 200 gramm lehet a szén-dioxid-kibocsátás, miközben a szélerőművekkel termelt áram esetén ez mindössze két gramm. Egy belső égésű motornál ugyanez az érték 158 gramm.

önvezető autó - magyar - fejlesztésű

Magyar fejlesztésű önvezető autó (Fotó: MTI)

A BME tanszékvezetője közölte azt is, hogy egy 30 vagy 90 kilowattórás villanymotor gyártása hatezer, illetve 18 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Az elektromos autózás térnyerése ebből adódóan környezetvédelmi szempontokból abban az esetben kedvező, ha az érintett autók által felhasznált villamos energia megtermelése alacsony károsanyag-kibocsátással jár együtt. Lényeges szempont, hogy más területeken is lehet csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, például a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, a korszerűbb személyautókra történő cserék felgyorsításával, de akár a vezetői magatartás javításával is.

Bővebben a témáról itt olvashat.