Fazekas: Nemzeti ügy a Kárpát-medencei gazdasági tér létrehozása

 

Magyarország számára nemzeti ügy a Kárpát-medencei gazdasági tér létrehozása, ezt szolgálja az a mintegy 100 milliárd forint, amit a kormány fordít a külhoni magyar gazdaság fejlesztésére - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter a témáról beszélt az M1 aktuális csatornán is, ahol példaként említette a Muravidék gazdasági fejlesztését segítő 1,2 milliárd forintos programot, amelyre 330 pályázat érkezett be.

Ezek döntően az élelmiszer-feldolgozást, a kistermelői élelmiszer készítést, a tájhoz kapcsolódó termési kultúrák fenntartását, valamint a falusi turizmust segítik a térségben. A programnak köszönhetően a Muravidéken is megindul a gazdasági vérkeringés – tette hozzá.

Fazekas Sándor a Kossuth Rádióban felidézte, hogy kedden kétoldalú megbeszélést folytatott, illetve egy nemzetközi agrárkonferencián vett részt Dejan Zidan szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszerügyi miniszterrel, a szlovéniai Dobronakon (Dobrovnik).

A megbeszélésen a Muravidéken élő magyar gazdák támogatásáról, illetve a terület természeti értékeiről volt szó, valamint egyeztettek az Európai Unió közös agrárpolitikájáról is – mondta a tárcavezető.