Újabb listával akarják lejáratni Magyarországot?

 

Az egész világon romlottak a költségvetési átláthatósági folyamatok, ezen belül pedig Magyarország is rosszabb pontszámot kapott egy rendszeresen elvégzett nemzetközi felmérés friss kimutatása szerint. A kormány viszont úgy véli, hogy a költségvetési politika 2010 óta már számtalanszor bizonyított: 2013-ban kikerültünk az akkor már majdnem egy évtizede ellenünk zajló uniós túlzott-deficit eljárás alól, azóta az államháztartás hiánya rendre az elvárt 3 százalék alatt teljesül, valamint szinte minden egyéb gazdasági mutató is kedvezően alakul.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: az Open Budget Survey alapvetően egy „elég szubjektív” felmérés, egy olyan nemzetközi összehasonlítás, amelyen egyedi módon határozta meg, hogy mely országot vizsgálnak és melyeket nem. Az uniós országok készül is számos országcsoport kimaradt, például a Benelux-államok és a skandináv országok egy része. Ez alapján pedig még a 28 uniós tagállam között sem lehet megítélni hazánkat.

Tartalmilag az államtitkár – mint mondta – két részre bontaná a költségvetési folyamatokat. Egyrészről lehet értékelni egy ország költségvetési számait: tehát alacsony-e a hiány, az államadósság csökken-e vagy olcsó-e az államadósság finanszírozásának költsége. Ezekben a mutatókban igen kedvezőek a magyar számok, ugyanis 2011 óta folyamatosan csökken az államadósság, ráadásul egyre olcsóbb ennek finanszírozása is – sorolta.

A másik rész a költségvetés átláthatóságára vonatkozik, ahol az említett felmérés egy magyarországi szervezet véleményére alapozva romlott és ezért kaptunk kedvezőtlen számokat. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy ezen átláthatósági állításoknál vannak olyan megfogalmazások, amelyek ténybelien nem igazak, tehát alapvetően téves állításokból indult ki a dokumentum.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg: