Egyre több nyugdíjas vállal munkát

 

Nyáron derült ki, hogy a nyugdíjasok – ha szeretnének – dolgozhatnak a nyugdíj mellett is. Ehhez be kell lépniük egy-egy szövetkezetbe. Eddig 100 ilyen szervezet alakult és mintegy 20 ezren jelentkeztek – derült ki az M1 délelőtti műsorából.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22 állomásból álló közös szakmai rendezvénysorozatot tart, amelynek célja a információ terjesztése és a jó tapasztalatok továbbadása, megosztása.

2017. július 1. óta lehet bejegyeztetni közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket. Eddig közel 100 ilyen szervezet alakult, összesen mintegy húszezer taggal, több száz szerződéssel és nagyjából 1 milliárd forint éves szerződésállománnyal.

A már meglévő tapasztalatok szerint a nyugdíjasok legszívesebben napi 4-6 órában vállalnak feladatot, heti 3-5 napot, lehetőség szerint délelőtt, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem.

Érdekesség a motivációjuknál, hogy az anyagiak másodlagosak, a hasznosság, a minőségi időtöltés és az újraélt közösségi élmény mögött. A nyugdíjas szövetkezetek nem pusztán gazdasági célú vállalkozások, társadalompolitikai szerepük is van.