Európa egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma a magyar

 

A magyar mezőgazdaság Európa egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, az elmúlt 8 évben a kibocsátása a másfélszeresére nőtt, több mint 70 ezer munkahelyet teremtett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című kiadvány bemutatóján.

Fazekas Sándor elmondta, hogy az ágazat teljesítménye folyamatosan nő, az állattenyésztés 40 százalékkal, a növénytermesztés pedig 63 százalékkal bővült 2010-hez képest. A vidéki foglalkoztatás bővítésében kulcsfontosságú szerepe volt a gazdáknak, az élelmiszerfeldolgozóknak, és mindazoknak, akik a mezőgazdaságban dolgoznak – tette hozzá.

Megjegyezte, 2010-ben a szaktárca legfontosabb feladata az volt, hogy a gazdákkal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ) összefogva talpra állítsa a magyar vidéket, a magyar mezőgazdaság növekedési pályára tudjon állni, és még több gazdának, családi gazdaságnak biztosítson jövedelemforrást.

Hangsúlyozta, az elmúlt években visszaállították a magyar élelmiszerek belföldi és nemzetközi tekintélyét, Magyarország több mint 100 országba exportál, az exporttöbbletben a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak kiemelkedő szerepe van. Emellett az ország képviselteti magát nemzetközi kiállításokon és újra van Magyarországon – kétévente – Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK).

Kitért arra is, hogy a Földet a gazdáknak programban 200 ezer hektár állami földet értékesítettek, amellyel 30 ezer magyar földműves szerzett tulajdont, amelynek mintegy egyharmada fiatal gazdák birtoka lett.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy a különböző támogatásoknak köszönhetően több mint 2 ezer mezőgazdasági vállalkozás fejlesztheti kapacitását, telephelyét.

Stockphoto - kertészet - növény -gazda -agrár

Illusztráció

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy az elmúlt 8 év agrárpolitikájában elért eredményeket bemutató kiadványt a kormányzat agrárpolitikusai országjáráson mutatják be a magyar gazdatársadalomnak.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke megjegyezte, hogy több olyan program is szerepel a kiadványban, amelyet az agrárkamara kezdeményezett vagy támogatott.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke pozitívnak értékelte az elmúlt években az ágazat szereplői, szakmai szervezetek és érdekképviseletek között létrejött szakmai együttműködést, és, hogy valamennyi agrárszakmai és szakmaközi szervezet, terméktanács egységben dolgozik.