Magyar cég technológiája őrzi meg örökre a Seuso-kincset

 

A visszavásárolt és jelenleg egy vándorkiállításon Magyarországot járó Seuso-kincs minden ma ismert darabját digitális technológiával mérte fel a magyar Mensor 3D. A digitalizáció lehetővé teszi, hogy a leletegyüttes darabjait a kiterjesztett valóság segítségével, akár egy okostelefon kijelzőjén keresztül is bárki, testközelből megcsodálja.

A Seuso-kincs a legjelentősebb és legértékesebbnek tartott ezüst ötvösművészeti remekművekből álló késő római kori leletegyüttes, aminek a megismerése, megőrzése és nemzetközi színvonalú dokumentálása a 2014 óta zajló Seuso kutatási program egyik kiemelt jelentőségű feladata. Ebbe a munkába kapcsolódtak be a 4iG Nyrt. leányvállalatának szakemberei, akik a Magyar Nemzeti Múzeum kutatóival együttműködve több részletben digitalizálták a kincs tárgyait és az egykor ugyancsak a kincshez tartozó kőszárhegyi ezüstállványt.

Munkájuk célja az volt, hogy a kincsleletet, annak jelenlegi állapotát a legkorszerűbb képalkotó technikák alkalmazásával felmérjék, dokumentálják, és tegyék virtuálisan is vizsgálhatóvá a kutatók, illetve megcsodálhatóvá a nagyközönség számára. Az eljárás során a 3D tárgy szkennelés módszerével digitalizálták a kincs darabjait, aminek eredményeként olyan 3 dimenziós modellek születtek, amelyek feltárják az ezüst minden apró részletét.

Extrém nagyításban a kincs

Az eljárás során több mint 1000 kép készült a tárgyakról, ami anélkül teszi lehetővé a különböző mérések elvégzését, mesterjegyek felderítését, hogy a tárgyakat károsodás, vagy bármilyen egyéb behatás érné. A 3D szkennelés során létrejövő modellek például olyan, szabad szemmel egyébként észrevehetetlen részleteket mutatnak meg, amelyekből következtetni lehet arra, hogy hogyan és milyen eszközökkel készültek a tárgyak.

Seuso-kincsek

Tavaly nyáron nézhette meg bárki az Országházban a Seuso-kincseket Fotó: MTI

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy anélkül teszi tanulmányozhatóvá a leletegyüttest, hogy azt mozgatni kellene. A Mensor 3D technológiájának köszönhetően a Seuso-kincs bármelyik darabja, azok kézbe vétele, szállítása nélkül, bármikor, bármennyi ideig vizsgálhatók. Az eljárás során létrejövő 3D modellek olyan pixelgazdagsággal bírnak, ami garantálja, hogy a jövőben elkészülő, a jelenleginél sokkal nagyobb teljesítményű számítógépek még részletgazdagabb képet adhatnak a kincs darabjairól.

Bővebben a témáról itt olvashat.