Íme 2017 legfontosabb gazdasági változásai

 

Jóval nagyobb sebességre kapcsolt 2017-ben a magyar gazdaság, oly mértékben, hogy az az előzetes várakozásokat is felülmúlta. A gyorsulást a lakossági fogyasztás bővülése és a beruházások mértékének növekedése is segítette. Jól teljesített a GDP, bővült a foglalkoztatottság, nőttek a keresetek. Összefoglaltuk, mi minden változott 2017-ben a magyar gazdaságban.

Számos terméknek csökkent 2017 januárjától az általános forgalmi adója (áfa), ami a fogyasztók pénztárcáján is érződött. A 27 százalékos áfa kulcsa több termékcsoport esetén is kisebb lett:

  • a friss tej, a nyers csirkehús és a tojás esetében (5 százalék);
  • a vendéglátásban (a helyben, nem munkahelyi étkezdében fogyasztott ételeknél ment le 18 százalékra);
  • az internetnél első körben szintén 18 százalékra csökkent.

Stockphoto - online -pénztárgép - kassza -blokk -számla

Ugyanakkor az áfabeszedés hatékonyságának növelése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2017-es év elején kiterjesztette az online pénztárgépek rendszerét számos tevékenységi körre. Arra a vállalkozásra, amely ezek után sem ad blokkot és lebukik, egymillió forintos bírság róható.

A munkáltatókat és a munkavállalókat érintő változások

A legnagyobb változást a minimálbér emelése és a munkáltatói járulékcsökkentés eredményezte. E szerint 2017. január 1-jétől:

  • 127 500 forintra emelték a havi minimálbért;
  • 161 ezer forintra – a szakképzettséget igénylő pozíciókban – a garantált bérminimumot;
  • nőtt a közmunkások bére is, a teljes munkaidőben dolgozók 79 155 helyett 81 530 forintot kaptak;
  • a középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörökben 101 480 forintról 106 555 forintra emelték a béreket.

utalvány-étel-cafeteria

Béren kívüli juttatások

Számtalan ponton változott a cafeteria rendszere: 43,66 százalékra nőtt az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás és számos más népszerű juttatás utáni adó, azzal kiegészítve, hogy mostantól ezek korlátlanul adhatók. Változtak a lakás cafeteria szabályai: a munkáltató is támogathatja az albérleti díjat, béren kívüli juttatásként adómentesen adható 2017-től óvodai szolgáltatás és lakáscélú támogatás, valamint új elemként lépett be a százezer fontos keretösszegű készpénz cafeteria.

A munkáltatói járulékok öt százalékponttal csökkentek, ami hozzájárult a bérek emelkedéséhez.

Jelentősen, 60 százalékkal nőtt a kommunizmus áldozatainak nyugdíja.

Érdemben módosult az adórendszer

Hatmillió forintról 12 millió forintra bővült, ezen belül 8 millió forintig áfamentessé vált katás adózás árbevételi határa.

Maradt a személyi jövedelemadó kulcsa (szja), de számos kisebb változás lépett életbe az adónemben, például módosult a munkába járás költségtérítése.

Egységesen 9 százalékos lett a vállalati nyereségadó.

Stockphoto-startup-tervezés-verseny-ötlet

Adókedvezményt kaptak a startupokba fektető vállalkozások, az energiahatékony beruházók, a műemlékeket felújítók és a vendéglátósok, akik zenészeket alkalmaznak éttermükben.

Jelentősen szűkült az adóelkerülés lehetősége.

Fókuszban  a családok

Bővült a kétgyerekes családok adókedvezménye az eddigi, gyermekenkénti 12 500 forintról 15 000 forintra, egyúttal csökkent az ezzel kapcsolatos adminisztrációs teher. Első házasoknak 24 hónapig jár a havi 5000 forintos állami nászajándék akkor is, ha közben megszületik a gyerekük. Rugalmasabbá váltak a csok felvételének feltételei.

Átalakult a bölcsődei rendszer, négyféle típusú gyerekvigyázó intézmény jött létre: klasszikus bölcsőde, minibölcsőde, munkahelyi bölcsőde és családi bölcsőde. A gyed legmagasabb összege 178 500 forintra emelkedett 155 400 forintról.

Stockhoto - nyugdíjas - dolgozó - üzletasszony - titkárnő - idős

Nyugdíjkorrekciós kiegészítés

A nyugdíjak reálértéke 2010 és 2014 között a valódi mértéke fölé becsült inflációt követő emelések miatt több, mint 8 százalékkal nőtt, ami felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével. A 2015. évi 1,8 százalék, majd a 2016. évi 1,6 százalékos emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idén januári – szintén 1,6 százalékos – növelés már nem ellensúlyozta az infláció pénzrontó hatását. Ennek következtében  novemberben 0,8 százalékos korrekcióban is részesültek a nyugdíjasok, amelynek 2017-re járó teljes (tehát mind a 12 hónapra járó) összegét egy összegben kapták meg novemberben.

Nyugdíjprémium

Most először a pótlólagos emelés mellett nyugdíjprémiumot is fizetett az állam 2017 novemberében. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogyha a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének 2017-ben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartási egyenleg célja várhatóan teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki 2016 legalább egy napján, valamint 2017 novemberében nyugellátásban részesül és a nyugdíjkorhatárát 2016-ban betöltötte.

Ráadásul a kormány jelentősen kiterjesztette a jogosultak körét: nemcsak a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphattak nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást), hanem ennél jóval szélesebb kör. Mindenekelőtt a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek, valamint az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és több hasonló jogosulti kategória tagjai.