Példaértékű együttműködéssel a szakemberhiány ellen

 

Az ipar és a felsőoktatás együttműködésének gyümölcsöző példájaként december 12-én az NI Hungary Kft. harmadéves villamosmérnök hallgatókat jutalmazott meg a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében – közölték a szervezők szerkesztőségünkkel. A vállalat célja, hogy minél hamarabb csökkenjen az országban tapasztalható mérnökhiány.

A National Instruments debreceni leányvállalatának ügyvezetője, Ábrahám László a rendhagyó laboratóriumi órán a sajtó képviselői előtt ismertette: a kurzus rövid idő alatt népszerűvé vált a hallgatók körében, olyannyira, hogy a 2018-as tanévre meghirdetett helyek már be is teltek.

Hozzátette, cége elkötelezett partner abban, hogy bővítse az egyetemen az ipari képzést, valamint egyetemi szakdolgozati témavezetéssel erősítse az ipar és egyetem együttműködését és a hosszú távú egyetemi gyakornoki programot. Az NI Hungary Kft. 2016-ban tizenhétmillió forint értékben adományozott új műszereket a DE TTK Villamosmérnöki Tanszéknek azért, hogy az iparban jártas mérnökök tudását is hasznosítva, minél kedvezőbb körülmények között indulhasson el az NI ipari alkalmazást támogató laboroktatása.

Prof. Dr. Kun Ferenc és dr. Ábrahám László. Kép: National Instruments

Kun Ferenc és Ábrahám László (Kép: National Instruments)

Mint hangsúlyozta, a vállalat célja, hogy minél hamarabb csökkenjen az országban tapasztalható mérnökhiány. Ez az együttműködés is hozzájárul ahhoz, hogy a Debreceni Egyetem villamosmérnök szakán az egyetemi tanulmányok befejezését követően idegen nyelveket beszélő, megoldáscentrikus és piacképes mérnöki gondolkodású friss pályakezdők azonnal munkába állhatnak.

Kun Ferenc, a DE Természettudományi és Technológiai Karának dékánja szerint példaértékű, ahogy a National Instruments (NI) részt vesz a kar mérnökképzésének fejlesztésében. A szervezők által összeállított közlemény szerint kiemelte, hogy az NI az egyik legfontosabb partner a TTK villamosmérnöki duális képzésében, hiszen már az indulás óta részt vesz az oktatásban, évfolyamonként öt hallgató foglalkoztatásával.

Úgy fogalmazott: az NI egyedülálló módon a duális képzés mellett a tantermi oktatás során is átadja a cégnél felhalmozott tudást. A hallgatók ipari példákon keresztül tudják elsajátítani azt az ismeretet, amelyre egy mérnöknek szüksége van.

A szabadon választható tantárgy bemutatása kapcsán Héjja Ferenc, az NI kutatási-fejlesztési tesztfejlesztés csoportvezetője elmondta, hogy a laboroktatáson a hallgatók ipari alkalmazás szinten sajátíthatják el a méréstechnikát, a LabVIEW-programozást, az elektronikát és digitális technikát, valamint a mikrokontrollerek alkalmazástechnikáját. Rámutatott, hogy a gyakorlat során minden észrevételt, visszajelzést hasznosítottak, és a hallgatók értékelték az oktatók teljesítményét a kurzus végén.