Változik a cafeteria: több juthat a dolgozóknak

 

A gyógyulást és egészségmegőrzést segítő cafeteriaelemek a legnépszerűbbek. Ez derül ki egy friss felmérésből, amelynek során munkáltatókat és munkavállalókat is megkérdeztek. Több változás is lesz jövőre.

A nemrég zárult friss kutatás alapján, amelynek eredménye egybevág azzal, ami már az évekkel ezelőtti trendekből is látszódott, hogy a gyógyulást és az egészségmegőrzést segítő cafeteriák lettek a legnépszerűbbek. Ezzel párhuzamosan az üdülés és rekreáció is fontos juttatási elem – mondta Fata László cafeteria-szakértő az M1 Profit7 című műsorában.

Sokak számára csábító  

Egyre több cég fedezi fel a cafeteriában rejlő lehetőségeket. A leendő munkavállalók meggyőzésekor nagy előnyt jelenthetnek a plusz béren kívüli juttatások.

A nagyobb és nemzetközi hátterű cégek biztosítják ezt a juttatást a munkavállalóknak, ha ugyanis nem tennék, versenyhátrányba kerülnének. Ebben a szegmensben a kedvezményes adózási elemek, a készpénzkifizetés és a Szép-kártya emelhető ki népszerűség alapján. Egyre közelebb érzik magukhoz a munkavállalók, látják az előnyeit. Az idei évtől teret nyertek az adómentes juttatások is, úgymint a lakáshitel, az óvodai vagy a bölcsődei támogatás – mutatott rá Makár Andrea cafeteria-szakértő.

Lesznek változások

A pihenésre és étkezésre igényelhető támogatás is kiemelkedő helyet foglal el a népszerűségi ranglistán. A Szép-kártya, az Erzsébet-utalvány és az iskolakezdési támogatás 2018-ban is hasonló feltételekkel lesz elérhető, mint az idei évben.

Az üdülés, pihenés, rekreáció lehetőségét jövőre is tartalmazza a Szép-kártya. A béren kívüli (34,22 százalékos) és a pénzösszegbeli juttatások is ugyanazzal a szabályrendszerrel lesznek alkalmazhatók. Az egészségügyi hozzájárulás jövő évi általános csökkentésével az egyes juttatások terhe is mérséklődik 43,66 százalékról 40,71 százalékra. Ez azok számára jó hír, akik igénybe vették a különböző pénztárakat, a helyi bérletet, az iskolakezdési támogatást, ajándékutalványokat vagy a munkahelyi étkeztetés – magyarázta Fata László.

Módosulnak a biztosítások is

Az elmúlt két évben megkétszereződött azoknak a cégeknek a száma, ahol a dolgozók biztosítási elemet is választhatnak a cafeteriakeretük terhére. A biztosításokra vonatkozó adószabályok a jövő év elejétől módosulnak.

Január 1-jén lép hatályba a biztosítási díjakra vonatkozó változás az adótörvényben. Az úgynevezett teljes életre szóló életbiztosítások esetében a díját korábban a munkáltató adómentesen fizethette. Ha ebből később a munkavállaló kifizetést kapott, akkor abban az időpontban kellett adót fizetnie utána. Januártól ez megfordul. Vagyis ha a munkáltató továbbra is fizeti ezt a biztosítási díjat, akkor – a már meglévő biztosítási szerződésekre vonatkozóan is – a díjfizetés időpontjában kell befizetnie az úgynevezett egyes meghatározott juttatások szerinti (40,71 százalékos) adóterhet – fejtette ki Király Ágnes okleveles adószakértő.

A dolgozó ezt a cafeteriaelemet is adómentesen igényelheti. Amikor a munkavállaló hozzájut az összeghez, akkor nem kell további adót fizetni, mert addig a munkáltató leadózza a terhet – tette hozzá a szakértő.

A munkáltató havonta a minimálbér 30 százalékáig adómentesen köthet biztosítást bármely dolgozójára.