Alacsonyak a kamatok, hova tegyem a pénzem?

 

Mivel a banki kamatok évek óta nagyon alacsonyak, egyre többen választanak olyan befektetést, amihez az állam hozzátesz vagy konkrét összeg, vagy adókedvezmény formájában. A lakástakarék-pénztár jövedelmez legjobban a maga 30 százalékával, de ha valaki nem lakás célra gyűjtene, mást kell választania.

Sipos Csaba, a Nyugdijbiztositas.com vezető pénzügyi tervezője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: ha maximalizálják a lehetőségeket, akkor egy átlagos magyar családnak 848 ezer forint állami támogatás/szja igénybevételére van lehetősége. Ez összejön abból, hogy nyugdíjpénztárakat, lakástakarék-pénztárakat, önsegélyező egészségpénztárakat, nyugdíjbiztosítást, nyugdíj-előtakarékossági szerződést és babakötvényt tud támogatni az állam.

Nyugdíjra három eszközzel tudnánk félretenni: önkéntes nyugdíjpénztárak, nyugdíj-előtakarékossági szerződések és a nyugdíjbiztosítás. Mind a három megoldás 20 százalék szja-jóváírást kaphat, a három kategória együtt 280 ezer forintnyit.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az önsegélyező pénztárakkal kapcsolatban elmondta, ez a kevésbé ismert fogalom a családok olyan kiadásaira lehet jó, mint például a gyermekszületés, szülési támogatás, a gyes és a gyed miatt kieső jövedelem pótlása, lakáshitel törlesztése a minimálbér 15 százalékáig, illetve idősgondozásra is alkalmas. Ha pedig a nyugdíjig nem használjuk fel az egyenleget, akkor azt a nyugdíjba lépéskor át lehet vezetni az önkéntes pénztári számlára. Itt is 20 százalék, de maximum 150 ezer forint az állami támogatás.

Mizsei Zoltán, a Lakastakarekpenztarak.hu szakértője elmondta: a lakástakarék-pénztáraknál 30 százalék az állami támogatás, ami alanyi jogon jár, tehát nem jövedelemhez kötött és évi 72 ezer forintot jelent személyenként, ezt havi 20 ezer forint befizetésével lehet elérni.

Azt is elmondta, hogy lakástakarék és lakástakarék között is van különbség, ugyanis a rendszer 90 százalékát leszabályozzák a jogszabályok, a maradék 10 százalék ad annyi mozgásteret a szolgáltatóknak, amivel próbálják megnyerni az ügyfeleket.

A felhalmozott pénzt ugyanakkor csak lakáscélra lehet felhasználni, ellenkező esetben az állami támogatást vissza kell fizetni, ugyanakkor a teljes megtakarítás és a betéti kamat akkor is jár.

Még részletesebb információkért a teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Rugalmas biztosításokkal, rövid üzenetekkel szólíthatók meg a fiatalok – állapította meg legfrissebb felmérésében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz), amit hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A felmérésből kitűnt: az Y generációt a társaságoknak nem könnyű megszólítaniuk. A Mabisz ezért hirdette meg az érintettek körében a fiatal nemzedéket megcélzó, hatékony biztosítói stratégiára vonatkozó esettanulmány versenyét.

A pályamunkákból – és a felmérésből – jól kirajzolódott, hogy ebben az életszakaszban még csak kevesen mondhatják magukat anyagilag függetlennek, a többség nem rendelkezik önálló egzisztenciával. Így a pénzügyekhez kapcsolódó döntéseket sem ők, hanem jellemzően a szülők hozzák meg. Lényegében a munkába állás pillanata az első olyan pont, ahol egyáltalán felmerül a hosszútávra szóló biztosítások lehetőségének gondolata.

A megoldás elvileg adja magát: minél több és minél gyorsabban elérhető információval kellene ellátni a gyakran digitális bennszülöttnek titulált generáció tagjait.