logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ellepték a fővárost az utcán vizelő hajléktalanok – Küldjön fotót a lepusztuló Budapestről!

| Szerző: hirado.hu
Karácsony a mélybe rántja Budapestet. Budapest békeidőben kevés olyan látványos mélyrepülést élt meg, mint napjainkban, Karácsony Gergely főpolgármestersége idején. Miközben a városban élőket egyre inkább fojtogatja az előidézett káosz, Karácsony Gergely zavartalanul építgeti politikai karrierjét. Állandósult dugók, tarthatatlan hajléktalanhelyzet, szemét és elhanyagolt közterületek, na és méhlegelők – ez jellemzi leginkább Karácsony elmúlt két évét. Zavarja, hogy lepusztul Budapest? Küldjön Ön is képeket, videókat, rövid történeteket a pusztuló főváros mindennapjairól a hiradobudapest@mtva.hu e-mail-címre.

 

Olvasóink olyan képeket is eljuttattak a hirado.hu-hoz, amelyeken az utcákon vizelő, elhanyagolt külsejű hajléktalanok láthatók. Egyik olvasónk lapunknak azt írta: nyitott ablak mellett belvárosi lakásában is érezhető volt a vizeletszag, mert egyre többen használják az utca egyes eldugottabb részeit mosdónak. Ekkor készült az felvétel.

(Fotó: Olvasói fotó)

Egy másik olvasónk a Madách téren készítette az alábbi képeket – habár leírása szerint a felvételeket korábban készítette, a tapasztalatok szerint azóta sem lett jobb a helyzet.

(Fotó: olvasói fotó)
(Fotó: Olvasói fotó)

„Karácsony for President!” – írta olvasónk. Ki tudja, talán a főpolgármester miniszterelnöki ambícióira utalt.

Az alábbi felvételt egy másik olvasónktól kaptuk, bizonyítva, hogy a jelenség egyre gyakoribb a fővárosban.

(Fotó: Olvasói fotó)

Amióta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere szinte napról napra pusztul a város. Szerkesztőségünket is egyre több olvasónk keresi meg azzal, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak, ezért úgy döntöttünk, hogy időről időre megmutatjuk ezeket a képeket, vagy videókat.

Zavarja, hogy lepusztul Budapest? Küldjön Ön is képeket, videókat, rövid történeteket a főváros mindennapjairól a hiradobudapest@mtva.hu e-mail-címre.


Jelentősen romlott a közterületek állapota

A korábban megszokott utcakép Budapestről a baloldali városvezetés hatására gyorsan változott, a szemét és a kosz beépült a hétköznapokba. Egyértelműen megnőtt a közterületeken lévő hajléktalanok száma, és megjelentek a bűnözői csoportok, valamint a koldusmaffia is a tereken. Egyre nagyobb számban és egyre inkább a város centrumában kénytelenek a kialakult helyzettel szembesülni a budapestiek.

A parkok sem mentesülnek a hajléktalanoktól, így kiszorulnak a családok és a feltöltődésre vágyók a város zöld területeiről. Korábban is volt hajléktalanprobléma Budapesten, de Karácsony városvezetése alatt egészen más dimenziók nyíltak meg e kérdésben. Budapest patinás helyszínein is állandósultak a részegek és a drogosok. Az Astoria, Deák tér, Batthyány tér, Széll Kálmán tér, Móricz Zsigmond körtér, Gellért-hegy környéke mára alig különbözik az Örs vezér téren tapasztalt kriminális helyzettől.
A főváros pedig a fellépés és a probléma kezelésének hiányával egyértelműen bátorítást ad a közterületen való élésre, holott az senki érdekét sem szolgálja, a hajléktalanokét aligha.

Egyre több a szemét is

Budapest korábban a tisztább európai fővárosok közé tartozott, mára azonban egyértelműen és szemmel láthatóan romlott a helyzet. Ehhez nagyban hozzájárult az a városvezetés döntése, amely egyharmadával csökkentette januárban a közterületi hulladékgyűjtők számát. Nemcsak a főváros, de több ellenzéki kerületi polgármester is hasonló döntést hozott, így egyre nehezebb Budapesten szemetest találni – olyat meg pláne, amiből nem „folyik ki” a hulladék.

Kukából tehát az elmúlt hónapokban ténylegesen kevesebb lett, elszállításra (hiába) váró szemétből viszont több. A kukák leszerelése védhetetlen Karácsonyék részéről, már csak azért is, mert a főpolgármester többek között zöldpolitikusnak (is) hirdeti magát. Zöldpolitikusként azonban a szemét nem zavarja.

Állandósultak a dugók

A drasztikus visszalépést a közlekedés is kénytelen elszenvedni. A fővárosban állandósultak a dugók. Minden a nagykörúti biciklisávokkal kezdődött, amelyek miatt egysávosra szűkült Budapest egyik legforgalmasabb főútvonala. Minderről Karácsony a veszélyhelyzetet kihasználva egy személyben döntött.

Mindez nem lehetett, nem lehet véletlen, hiszen Karácsony a megválasztása előtti hónapokban arról beszélt, hogy ki akarja szorítani az autósokat Budapestről. Ezt a szándékot erősíti a Gyurcsány-párti Manhalter Dániel elszólása, miszerint „a baloldalon teljes az egyetértés abban, hogy az autósokat ki kell szorítani a fővárosból”.

Ezért ténylegesen mindent meg is tesz a baloldali városvezetés. Karácsonyék kaotikus állapotokat teremtettek a párhuzamosan folyó beruházásokkal. Dugókba taszították a Budapesten közlekedőket, amit környezetvédelemmel aligha lehet magyarázni, hiszen a dugóban veszteglő autók károsanyag-kibocsátása sokkal nagyobb, mintha normálisan lehetne haladni.

A főpolgármester csak jelentős csúszás után indította el a korábban már előkészített felújítási programot a Blaha Lujza téren. A Lánchíd felújítása szintén jelentős csúszással kezdődött el, a koronavírus-járvány alatti kisebb közlekedési terhelést így nem sikerült kihasználni. A megkésett felújítás miatt a Hegyalja út közlekedése is változott, természetesen az autók kiszorításával és a lámpák újrahangolásával.

Nyár végére teljesen kaotikus állapotok alakultak ki Budapest közlekedésében, amelyre már Karácsonynak is reagálni kellett.

Szálljon ki a kocsiból, és gyalogoljon! – üzente Karácsony Gergely főpolgármester azoknak, akik a dugókban rostokolnak. Az üzenetet kevésbé értékelték a fővárosiak, így most kármentésbe kezdtek Karácsonyék, de azt is sután. Egymásnak ellentmondó intézkedésekkel próbálják enyhíteni az általuk előidézett helyzetet, így például most a villamosok belassításában látták meg a megoldást.

Jellemző a helyzetre, hogy a megoldásnak szánt intézkedéscsomag sem az autósoknak, sem a gyalogosoknak, sem a bicikliseknek nem tetszik.

Méhlegelők

A jól érzékelhető káoszt sikerült megfejelni további intézkedésekkel. Karácsonyék méhlegelőnek minősítettek számos olyan zöldfelületet, amelynek gondozásával felhagytak a méhekre való hivatkozással. Virágos rétek helyett derékmagasságig érő gazzal terített területek alakultak ki, és ez joggal háborította fel azokat, akik gondozott, a biodiverzitást szolgáló területeket vártak Karácsonyék méhlegelőitől. Ehhez kapcsolódik az a teljesen elképesztő ötlet, miszerint Budapesten juhlegelőket is kialakítanának.

Sorozatunk korábbi részei:

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még