Kecskesajtos ízesítésű lett idén a Balaton fagyija

| Szerző: Kaiser László
A veszprémi Füge fagyiudvar és kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült és sós mandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei, 12. Balaton Fagyija 2025 versenyt – a Balaton közepén, egy kompon péntek délután kihirdetett eredmény szerint.

A szakértő zsűri délelőtt végigkóstolta a megméretésre benevezett 17 balatoni fagyizó és cukrászda 31 fagylaltkölteményét. A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét – fogalmazott Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Kifejtette, idén is szigorú szempontok alapján értékelték a nevezett fagylaltokat, az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszottak a végső döntésben.

Azt is figyelembe vették, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez

– tette hozzá.

Az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva azt mondta, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton partján. Az eddigi nyertes fagylaltozók igazi turista „zarándokhellyé” váltak – tette hozzá.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a zsűri tagja a versenyt értékelve elmondta, hogy idén is nagyon erős volt a mezőny. Mint kifejtette, a többség természetes és minőségi alapanyagokból készítette el a versenymunkáját, és legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták.

Megjegyezte, a megmérettetésre nevezők magas színvonalú szakmai munkát végeztek.

A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti – hangzott el az eredményhirdetésen.

A versenyen három cukrászda különdíjban részesült: a balatonmáriafürdői Pingvin fagyizó és cukrászda Vad szerenád nevű kreációja, a balatonszemesi Margaréta fagyizó Nem norMálna nevű kreációja és a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó Füred kincse nevű kreációja.

Éskovács Péter, a szervező BTSZ sajtófelelőse az MTI-nek elmondta, tavaly 20 ezer gombócot adtak el a nyertes fagyiból május és szeptember között. A tavalyi nyertesnek a nyári hónapon kívül 15-20 százalékkal nagyobb lett a vendégforgalma, mint az előző évben – tette hozzá.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ajánljuk még