Káposztás palacsinta főtt füstölt sonkával, sajttal sütve
Elkészítés:
Sós palacsintatészta, káposzta
A tojásokat kikeverjük a tejjel és a liszttel, egy csipet sóval, majd hozzácsurgatjuk a kacsazsírt, amivel simára keverjük. Hozzáadjuk a szódát is, ezzel is elkeverjük. A tésztát félretesszük pihenni, közben elkészítjük a káposztát.
Kevés cukrot karamellizálunk, rádobjuk a sózott, kicsavart reszelt káposztát, adunk hozzá egy kis kacsazsírt és gyengéden pirítjuk-pároljuk. Ízesítjük borssal, köménnyel, jól összekeverjük, felöntjük vízzel, hogy ellepje, végül hozzáöntjük az ecetet. (Ha szükséges, később sózhatjuk is.) Ha megpárolódott, szárazra, sistergősre pirítjuk.
3-4 nagy evőkanállal hozzákeverünk ebből a párolt káposztából a palacsintatésztánkhoz.
Elkeverjük, és hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle, amit egymásra pakolva félreteszünk tálalásig.
Jóízű besamel
A vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük az időközben felforralt tejjel. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Míg forró a mártás, hozzákeverünk két tojássárgáját és egy kis reszelt sajtot, ezután már csak lehúzzuk a tűzről.
Felkockázzuk a főtt-füstölt sonkát, és annyi besamelt keverünk hozzá, hogy kissé összefogja a sonkakockákat. Rengeteg friss petrezselymet adunk hozzá és egy kanál mustárt is.
Ezzel a töltelékkel betöltjük a káposztás palacsintáinkat, felgöngyöljük, tűzálló tálba tesszük, megkenjük besamellel, meghintjük bőségesen reszelt sajttal, és forró sütőben, grillfokozaton hólyagosra sütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk friss, ecetes fejes salátával.
Hozzávalók:
Palacsinta:
- tojás – 3 db
- liszt – 300 g
- tej – 300 g
- szénsavas ásványvíz vagy szóda – 4 dl
- kacsazsír, langyosan – 90 g (kb. 4 ek)
- só – 3 nagy csipet
- fehér káposzta reszelve, sózva, pihentetve – 1/4 fej
- kristálycukor – 3 ek
- kacsazsír – 4 ek
- őrölt kömény – 1 kk
- ecet, 10%-os – 2 ek
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Besamel:
- tej – 1 l
- vaj – 4-5 ek
- finomliszt – 4 ek
- parmezánsajt, reszelve – 5 dkg
- tojás sárgája – 2 db
- szerecsendió, frissen reszelve ízlés szerint
- bors, frissen őrölve ízlés szerint
- só ízlés szerint
Többi hozzávaló:
- füstölt szívsonka, főzve, kockákra vágva – 5-600 g-os darab
- petrezselyem, aprítva – 1 köteg
- mustár, dijoni – 1 ek
- füstölt sajt és parmezánsajt reszelve 2 nagy marék
- fejes saláta, cikkekre vágva – 1-2 fej
- víz, ecet, só, kristálycukor, olívaolaj
Cipóban sült sörös füstölt csülök
Elkészítés:
Sörös csülök
A csülköt egy viszonylag szűkebb edénybe tesszük, majd hozzáöntjük a sört és kb. ugyanannyi vizet is. Beledobáljuk a cikk vöröshagymát, fokhagymát, borsokat, babért, sárgarépát, köményt.
Tűzre tesszük és felforraljuk. Ha van egy fedőnk, ami pont rápasszol, rátesszük az edényre. Ha nincs, alufóliával letakarjuk és így tesszük 130-140 fokos sütőbe párolódni, míg le nem esik a csontról. Ez több idő, lehet akár 5-6 óra is, cserébe nagyon finom lesz a csülök!
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és kisebb darabokra tépkedjük, egy kis bőrt is hozzáaprítunk. A levet leszűrjük egy serpenyőbe.
A csülökhúsdarabokat célszerű félgömb formába letömködni, hogy majd amikor a cipókat formázzuk, egyformák legyenek, és az összevissza álló csülökdarabok ne szúrják ki a tésztát, amikor majd virgolunk (gömbölyítünk). A kidermedt húsfélgömböket töltjük a tésztába.
A leszűrt sörös csülöklevet egészen sűrűre, ízesre forraljuk, redukáljuk. Kimentünk belőle egy keveset egy kislábosba, a fennmaradó levet pedig ízesítjük mézzel és kétféle mustárral. Ebbe tunkoljuk majd a cipónkat.
Az előzőleg kimentett tiszta levet az aprított húshoz és a kevés aprított bőrhöz öntjük, összekeverjük, formába préseljük, és hűtőben hagyjuk kidermedni.
Cipótészta:
A kétféle lisztet szárazon alaposan összekeverjük a sóval, majd dagasztógépbe tesszük. A liszt közepébe egy kis krátert képzünk, ebbe öntjük a langyos víz kb. felét. Belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot, majd villával elkeverjük és egy kis liszttel betakarjuk. Ha megrepedezett a teteje, elkezdjük a dagasztást. Hozzáadjuk a maradék vizet, a tejfölt és a kacsazsírt, majd szép sima tésztává dagasztjuk.
Ha kész a tészta, lisztezett felületen kissé kinyújtjuk és felhajtogatjuk, hogy sok levegőt vigyünk bele. Így tesszük egy enyhén kizsírozott tálba, lefedjük, és hűtőben másnapig kelesztjük.
Ha eszünkbe jut, egyszer félúton a tésztát megint kiterítjük, összehajtogatjuk és visszatesszük a hűtőbe. Mielőtt dolgoznánk a tésztával, vegyük ki a hűtőből legalább két órával korábban!
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kiadagoljuk (200 grammos darabokra szedjük szét) és kivirgoljuk. Igazodjunk a formázott csülök méretéhez.
A kivirgolt tészta belsejébe hajtogatjuk a csülköt, az alját lezárjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarjuk és hagyjuk kb. 30-60 percet pihenni, míg a tészta egy picit megnyugszik.
Kenegessük meg vízzel, szurkáljuk meg, és 220 fokos forró sütőben sütjük 30-40 percig, míg szép aranybarnára sül. Sülés közben szobapermetezőből spricceljünk vizet a sütőben a cipókra!
Hozzávalók:
- füstölt sertés csülök – 1 db
- búzasör – 3 dl
- kömény egész – 1 kk
- vöröshagyma, cikkekre vágva – 3 fej
- fokhagyma, tisztítva – 6-7 gerezd
- sárgarépa, kisebb karikákra vágva – 1 szál
- babérlevél – 3 db
- fekete bors – 1 ek
- szegfűbors – 5-6 szem
- mustár, dijoni – 4 ek
- magos mustár – 4 ek
- méz – 2 ek
Cipó:
- finomliszt – 600 g
- rozsliszt – 100 g
- tejföl – 1 ek
- kacsazsír – 1 ek + kenéshez
- víz – 4-4.5 dl
- só – 2 kk
- kristálycukor – 2 ek
- élesztő, friss – 15 g
Vegetáriánus főétel ajánlásunk – Tavaszi zöldségfőzelék, karalábésteak
Elkészítés:
Egy lábosban olívaolajon megfuttatjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, kevés alaplével puhítjuk. A karalábét nagyjából egyforma méretűre vágjuk, így járunk el a burgonyával is. Hozzátesszük mindkét zöldséget a fokhagymához, alaposan sózzuk, borsozzuk és felöntjük a bivalytejjel, alaplével. Készre főzzük 10-15 perc alatt, majd simára turmixoljuk és félretesszük.
A retkeket félbevágjuk. Egy serpenyőben a vajat habosodásig melegítjük, és a retkeket vágott felükkel lefele megpirítjuk benne, majd a fölkarikázott póréhagymát is hozzádobjuk, sózzuk. A só hatására távozó lé és vaj keverékével locsolgatjuk 2-3 percig, majd levesszük a tűzről.
A sárgarépát, zöldborsót sós-cukros vízben blansírozzuk, kezdjük a sárgarépával, adjunk neki 6 perc előnyt a forrásban lévő vízben, majd adjuk hozzá a zöldborsót. Merjük át hideg vízbe 5 perce, majd csöpögtessük le. Egy lábosban keverjük el a karalábés-bivalytejes alapot a zöldségekkel, melegítsük fel, fűszerezzük a majoránnával, ha kell, sózzuk. A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel, először adjunk hozzá a meleg keverékből, majd az egészet borítsuk a lábosba vissza, habarjuk be.
A cukorborsót (ami kerülhet egészben is a főzelékbe) és a snidlinget, metélő fokhagymát aprítsuk fel, majd miután lehúztuk a tűzről, szórjuk bele a főzelékbe és keverjük bele a megpihent vajas retket, póréhagymát is.
Karalábésteak elkészítése
A karalábék leveleit letördeljük és héjasan alufóliába csomagoljuk. Gazdagon sózzuk, cukrozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk. 160 fokos sütőben sütjük másfél-két órán keresztül, míg vajpuhára nem sül a héjas karalábé. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
Éles késsel gyönyörű szépen tisztítjuk szép, lapított hordó formára, a lehető legkisebb pazarlással.
Serpenyőben bő vajat habzásig melegítünk, majd beletesszük a karalábékat. Mellé dobáljuk a babért, fokhagymát, kakukkfüvet, egész borsot, fél citromot cikkekre vágva.
Sózzuk, borsozzuk és egészen lassan pirítjuk aranyszínűre. Ha elkészült, megszórjuk az aprított karalábélevelekkel és kiemeljük a vajból.
Hozzávalók:
- fokhagyma 2 gerezd
- karalábé 0,2 kg
- burgonya 0,2 kg
- bivalytej 150 ml
- alaplé 1 l
- olívaolaj 1-2 löttyintésnyi
- só 1 teáskanál
- frissen őrölt feketebors ízlés szerint
- retek 1 csokor (6-8 szem)
- póréhagyma, szeletelve 20 cm-es db
- vaj 80 g
- só 1 tk
- sárgarépa, kockázva 0,2 kg
- zöldborsó 0,2 kg
- bébispenót 50 g
- tejföl 100 g
- liszt 15 g
- só 2 teáskanál
- majoránna, friss 1 ek
- cukorborsó (borsóhéj) 0,1 kg
- snidling 1 csokor
- metélőfokhagyma 1 csokor
Hozzávalók – karalábésteak
- karalábé, zsenge, nagyobb fejek, ha van 6 db
- vaj 3-4 ek
- fokhagyma, héjasan 7-8 gerezd
- kakukkfű, friss 1 kisebb köteg
- karalábé zsenge levele, aprítva 2 ek
- citrom hámozott héja 1 db
- babérlevél 2 db
- egész bors 12 szem
- olívaolaj 1-2 löttyintésnyi
- sós, frissen őrölt bors ízlés szerint
- kristálycukor ízlés szerint
További receptekért és ötletekért látogasson el a Főmenü MédiaKlikk-oldalára.
A kiemelt kép forrása: hirado.hu