Aktuális

Fokozódik a forróság, csak néhol hozhat felfrissülést az eső

Munkavégzés hőségben: a munkáltató köteles vizet és pihenőidőt biztosítani

A hőség fokozottan megviseli a szabadban dolgozókat. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért tájékoztatót tett közzé a honlapján a melegben betartandó munkavédelmi szabályokról.

Hiába a nagy hőség nem állnak le az építkezések. A munkások nagy része a tűző napon dolgozik. Azért, hogy megvédjék magukat, szigorúan tartják az óránkénti pihenőidőt, amit árnyékban töltenek, és egy nap legalább 4-5 liter vizet megisznak – számolt be róla az M1 Híradójában.

Magyari Csaba, az MB Bau Kft. ügyvezető igazgatója az M1-nek elmondta: „Mindennapos a figyelmeztetés, hogy védőitalt fogyasszanak, és a pihenőidőt használják ki. Látható itt az építkezésen is, hogy van olyan hely, ahová a kollégák el tudnak vonulni. Arra kérjük őket, hogy fokozatosan figyeljenek, hogy ne legyen sérülés, vagy bármilyen egészségkárosodás.”

A rendkívüli hőség miatt péntek éjfélig az ország teljes területén a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás és vörös kód van érvényben. Ezzel hívják fel az emberek és a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a hőség akár életveszélyes is lehet.

A hőguta az már egy életveszélyes állapotot jelent, itt azonnal mentőt kell hívni.

Minden munkavállalót, de a szabadban dolgozókat különösen is megterheli a kánikula, ezért a melegben végzett munka szabályait mindenkinek be kell tartania. Erről beszélt az M1-en Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatót tett közzé a honlapján a melegben betartandó munkavédelmi szabályokról.

Ezek közé tartozik a munkáltató által végzett kockázatelemzés és a megfelelő munkavédelmi szabályzat kialakítása, a pihenőidő betartása, valamint a védőital és legalább egy, segélyhívásra alkalmas mobiltelefon biztosítása.

Az elmúlt évek munkavédelmi ellenőrzései azt mutatják, hogy a munkavállalók és a munkáltatók is egyre tudatosabban figyelnek az egészségmegőrzésre.

„Azt láttuk, hogy ahogy az évek teltek, és ahogy egyre több hőségriasztás van különösen nyáron ugye, egyre inkább odafigyelnek a munkaáltatók is arra, hogy védjék a munkavállalóikat, hiszen ez nekik is elemi érdekük, hogy akkor hatékony a munkavégzés, hogyha jól érzi magát és egészséges a munkavállaló” – mondta a helyettes államtitkár.

A hőség a következő napokban is folytatódik. Pénteken akár 40 fok is lehet.

Ajánljuk még