Időjárás

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Kánikula! – Csütörtökön napközben akár 40 fok is lehet

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 34 és 40 fok között várható, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek várhatók.

Kontinensünk nyugati részén atlanti-óceáni és angliai középponttal ciklonok alakítják az időjárást, arrafelé felhősebb az idő, és záporok, zivatarok alakultak ki. A változékonyabb idő hatására a hőmérséklet is visszaesett, javarészt 13–20 fok közötti értékekről érkezik jelentés. Európa északi, középső és déli részein azonban magasnyomás húzódik, nagy területen nyugodt az idő, kevés felhő van az égen a felhőoszlató hatás következtében. A hőmérséklet már több napja jellemzően 28 és 38 fok között alakul, a skandináv térségben és a Baltikumban hűvösebb az idő, ott 25 fok alatti értékeket mérnek.

A Kárpát-medence a brit ciklon előoldalán helyezkedik el, ugyan a ciklon hidegfrontja érinti hazánk északnyugati részét és elszórtan képződhetnek záporok, zivatarok, de számottevő változás továbbra sem várható időjárásunkban, folytatódik a fülledt, meleg idő. Helyenként már a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet a délutáni órákban.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig

Estig még intenzív lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből lokális záporok, hőzivatarok képződnek. Az éjszaka első felében még előfordulhat zápor, zivatar, de már inkább lecsengő jelleggel, majd megszűnik a csapadék, és az ég is kiderül. Csütörtökön is a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, emellett a délutáni óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyből napi menettel elszórtan képződhetnek záporok, (hő)zivatarok.

A zivatarok számossága szerdán és csütörtökön is a Duna–Tisza közén lesz nagyobb. A délkeleti, keleti irányú szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. Csütörtök estére északira, északkeletire fordul a szél, és többnyire mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 34 és 40 fok között várható, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek várhatók.

Ajánljuk még